Unde lucrează cei 140.000 de angajaţi care câștigă cele mai mari salarii din România

Marile companii IT din România şi-au majorat de patru ori afacerile în ultimii 10 ani și au contribuit cu 5,5% la PIB, în 2019. Cei 140.000 de angajaţi câștigă cele mai mari salarii din țară.

Conform datelor dintr-o analiză realizată de Cushman & Wakefield Echinox, publicată azi, cea mai mare parte a acestor companii, precum Amazon, IBM, HP, Microsoft sau Oracle, se regăsesc şi în topul celor mai mari companii de tehnologie la nivel global.

Date recente publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) indicau la nivelul anului 2018 un număr de 140.000 de angajaţi în industria IT din România, cea mai mare parte a acestora în Bucureşti (46%), Cluj (12%), Timişoara (9%) şi Iaşi (6%).

În acest an, la nivelul lunii mai, salariile medii nete ale angajaţilor români care activează în domeniul tehnologiei informaţiei au fost de circa 7.800 de lei (1.600 de euro), fiind cele mai mari din economia românească, dar printre cele mai mici din industria IT la nivel mondial, piaţă locală rămânând extrem de competitivă din punct de vedere al costurilor salariale, notează consultanţii Cushman & Wakefield Echinox.
Analiza de specialitate evidenţiază, în acelaşi timp, că stocul de birouri moderne din Bucureşti şi oraşele regionale (Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov) se ridică la aproximativ 4 milioane de metri pătraţi, găzduind circa 350.000 de angajaţi din domenii diverse, precum IT, telecom, servicii financiare (bănci – asigurări), servicii profesionale (avocaţi – consultanţi), media etc.
Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală, ce activează în toate segmentele pieţei imobiliare şi afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent.
Cu venituri de 8,8 miliarde de euro la nivel global, serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*