Un proiect de OUG le impune primăriilor să taie din cheltuieli. Documentul este lansat în transparență decizională.

Un proiect de Ordonanță de Urgență, aflat în dezbatere publică, le cere primăriilor și instituțiilor publice să reducă cheltuielile. Emil Boc spune că Asociația Municipiilor din România va transmite Guvernului o analiză privind acest document.

Foto: Arhivă

Ministerul Finanțelor a lansat în transparență decizională o ordonanță de urgență pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, având în vedere că deficitul bugetar al României este foarte mare.

Prin această ordonanță, se propune ca, în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare, ordonatorii de credite ai autorităților și instituțiilor publice să nu încheie angajamente legale aferente categoriilor de cheltuieli prevăzute la următoarele articole de cheltuieli bugetare:

a) „Bunuri și servicii” pentru alineatele „Furnituri de birou” și „Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”;
b) Reparații curente;
c) Bunuri de natura obiectelor de inventar;
d) Cărți, publicații și materiale documentare;
e) Consultanță și expertiză;
f) Pregătire profesională;
g) Studii și cercetări;
h) Contribuţii ale administratiei publice locale la realizarea unor lucrări şi servicii de interes public local, în baza unor convenţii sau contracte de asociere;
i) Alte cheltuieli, cu excepția alineatelor „Chirii” și „Executarea silită a creanțelor bugetare”;
j) Asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile „Sănătate” și „Asistență socială”.

Fără petreceri din bani publici 

În proiect se menționează și că „în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, instituțiile şi autorităţile publice locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, nu pot finanța din fonduri publice, cu excepția celor provenite din donații și sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea”.

De asemenea, se propune ca, în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, autoritățile deliberative ale administrației publice locale să aprobe, până la finele lunii în curs, pentru luna următoare, limite lunare de cheltuieli, în funcție de estimarea încasării veniturilor bugetare, în cadrul cărora ordonatorii principali de credite ai bugetului local și ordonatorii de credite ai instituțiilor subordonate pot efectua plăți pentru lunile noiembrie și decembrie 2023.

Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare asfel încât plățile lunare efectuate în perioada noiembrie-decembrie la cheltuielile de investiții să fie cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie, în limita bugetului aprobat.

Boc: Spunem „DA” eliminării risipei și „NU” proiectelor care vizează stoparea accesului la investiții

Despre această ordonanță de urgență, Emil Boc, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România, a spus într-o intervenție radio că o are în analiză. Deși este de acord cu eliminarea risipei, există prevederi care ar putea afecta „accesul la investiții și locuri de muncă”:

„Aici noi suntem în analiza documentului, la nivelul Asociației Muncipiilor din România. Vom finaliza analiza cel târziu mâine și o vom trimite Guvernului. Noi nu spunem nu economiei, eliminării potențialei surse de risipă dacă există, dar suntem pentru investiții, locuri de muncă și pentru a asigura continuitatea organizării localităților noastre. „Da” eliminării risipei, „nu” proiectelor care vizează stoparea accesului la investiții și la locuri de muncă. Până la urmă, investiția este cea mai bună formă de protejare a locului de muncă și aici, punctul nostru de vedere în unanimitate este, că trebuie să susținem investițiile și modernizarea comunității noastre prin toate mijloacele posibile. Prin proiecte europene și non-europene”, a spus Emil Boc.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*