Un nou succes, un nou avânt al comunității locale din Richiș prin Deschiderea oficială a sezonului turistic

Sâmbătă, 26 aprilie 2025, a avut loc Deschiderea Sezonului Turistic în Richiș – ediția a II-a, în Căminul Cultural din Richiș.

Evenimentul a fost organizat de Green Man Foundation cu ajutorul diverselor entități publice și private, printre care s-au remarcat Consiliul Județean Sibiu, Accademia Templare de la Roma – Secțiunea Transilvania și Primăria Biertan.

Invitați de onoare au fost Daniela Câmpean, președinte Consiliul Județean Sibiu, și Caroline Fernolend, președinte și fondator Asociația Mihai Eminescu Trust, precum și colecționarul și criticul de artă Thomas Emmerling care a transmis un mesaj video anunțând în premieră vernisajul expoziției de gravură „Rembrandt la Richiș” care va avea loc cu ocazia celei de-a IV-a ediții a Festivalului „Omul Verde din Richiș”, în interiorul Bisericii Fortificate unde va fi inaugurată expoziția colecției private de gravuri Rembrandt deținute de acesta.

Evenimentul a fost moderat de Cristi Blemovici, director al Secțiunii Transilvania din cadrul Accademia Templare – Templar Academy de la Roma. În prezidiu s-a aflat și Mircea Dragomir, primarul Comunei Biertan, iar în public a fost prezent și Dumitru Gabriel Nuțu, primarul Comunei Moșna.

Din partea Consiliului Județean Sibiu au participat, alături de doamna președinte, Thomas Roth, Alin Chipailă și Doris Banciu, care au prezentat programul European SlowDown, un proiect ce reunește 9 țări europene, inclusiv România, prin implicarea directă a Consiliului Județean Sibiu, care a invitat și Fundația Green Man să facă parte din acest program.

Adela Diță, membru al Comisiei de cercetare pentru Omul Verde și Lumea Celtică din cadrul Accademiei Templare de la Roma – Secțiunea Transilvania, a prezentat materiale video și „Harta Omului Verde din Transilvania” cu distanțele de la Richiș către 14 biserici fortificate din Transilvania în care se găsesc reprezentări ale Omului Verde.

În cadrul evenimentului a fost proiectată și avanpremiera unui documentar ce va fi prezentat oficial la cea de-a IV-a ediție a Festivalului „Omului Verde din Richiș”, care va avea loc între 3 și 6 iulie 2025. Documentarul este dedicat ritualului „Plugarul” obicei tradițional străvechi, atestat încă din anul 1675, desfășurat anual în Lunea Paștelui, în satul Vad, comuna Șercaia, județul Brașov, confirmând faptul că tradiția Omului Verde nu doar a existat în spațiul transilvănean, dar, în unele locuri, continuă să existe și astăzi.

În discursul său, Francesco Tacconi, președintele Fundației Green Man, a anunțat că prezența la Biserica Fortificată din Richiș a crescut cu 60% față de aceeași perioadă din anul 2024, apoi a prezentat proiectul „Traseul Omului Verde din Transilvania” care implică cele 14 biserici fortificate menționate și care vede Richișul ca un potențial Hub de Slow Travel și punct de plecare datorită amplasării sale geografice și unicității care provine din numeroasele elemente sculptate în interiorul Bisericii Fortificate din Richiș ce reprezintă Omul Verde.

Cristi Matei, vicepreședintele Green Man Foundation, împreună cu Maria Morar, președinta Asociației Acasă La Hundorf, și Darius Blemovici, managerul Agenției de marketing One Ads, punctând despre animarea și conștientizarea comunității locale, au prezentat diferite aspecte ale proiectului „Revitalizarea Bisericii Fortificate Richiș pentru turism sustenabil și dezvoltare comunitară”, proiect aflat în derulare și finanțat prin A.D.R. Centru.

Stelian Burduhos, consilier pentru turism din partea Primăriei Biertan, a vorbit publicului despre Viziunea de dezvoltare turistică a comunei Biertan.

Bianca Micu și Daniel Cozuc de la Asociația Cercetașilor Ture Pitz Mediaș, însoțiți de 8 „exploratori”, au prezentat intenția de a crea un „Punct de lucru al Cercetașilor din Richiș”, în primul rând pentru a contribui la crearea unui „grup de lucru” al acestora, menit să promoveze atracțiile culturale ale comunității locale.

Liceul Automecanica Mediaș și-a prezentat activitatea și misiunea de a pregăti tinerii pentru turism și diverse profesii prin doamna directoare, Laura Domșa, care a fost însoțită de un grup inimos format din cadre didactice și elevi ai liceului care au expus și prezentat și produsele proprii.

Au fost prezentate unele din microstructurile turistice locale care se încadrează în conceptul de „turism lent”, și dintre atracțiile cultural-turistice din vecinătate, orașul Dumbrăveni a fost prezentat Coralia Costea consilier pentru turism în cadrul Primăria Dumbrăveni.

Evenimentul a fost animat de un concert de muzică populară și ușoară susținut de talentata Antonia Muntean, o tânără solistă din Biertan și de deliciile gastronomice – „Brunch-ul Omului Verde” și de seara cu Ceaunul, pregătite de P.G.L.-uri și Asociația Orizonturi Deschise Transilvănene care va administra Popasul Omului Verde ce se va deschide în curând la Richiș.

Green Man Foundation mulțumește tuturor celor care au participat la eveniment, celor care au colaborat la realizarea acestuia cu ore de voluntariat sau cu resurse financiare și logistice, mass-media care a răspândit vestea și, cu speranța unei colaborări tot mai ample între operatorii turistici din zonă, vă invită să participați la următorul eveniment care va fi Festivalul „Omul Verde din Richiș” – Ediția a IV-a care se va desfășura în perioada 03 – 06 iulie 2025.

 

Președinte Green Man Foundation, Francesco Tacconi