Un bust al lui Alexandru Vaida Voevod va fi dezvelit în parcul Astra

Administrația locală a contractat realizarea bustului lui Alexandru Vaida Voevod, una dintre figurile importante ale Marii Uniri. Statuia urmează să fie amplasată în parcul Astra.

Alexandru Vaida Voevod în 1938 / foto: Life

Alexandru Vaida Voevod a avut un rol important în înfăptuirea unirii Transilvaniei cu țara. Spiritul său îndrăzneț și implicat s-a distins încă de tânăr, fiind mai întâi membru al organizației studențești România Jună, apoi președinte al acesteia. S-a implicat și în politică devenind membru și apoi deputat al Partidului Național Român. În 1 decembrie 1918, Vaida a participat la Marea Adunare de la Alba Iulia, iar după acest eveniment devine membru al Consiliului Dirigent – guvernul provizoriu al Transilvaniei și Banatului – și mai târziu vicepreședinte al acestuia. În 1919, Alexandru Vaida devine prim-ministru în primul guvern al României Mari. Pentru întreaga sa activitate în sprijinul realizării Marii Uniri, pentru faptul că la Sibiu și-a petrecut ultimii ani din viață și în orașul nostru a fost înmormântat, Primăria Sibiu a luat decizia de a amplasa bustul acestei mari personalități a Unirii în Sibiu.

Bustul va fi amplasat în parcul Astra, alături de cele ale altor personalități marcante ale istoriei României și Sibiului. Acesta va fi realizat în bronz de către artistul Ioan Cândea și va fi așezat pe un soclu fabricat din beton și placat cu piatră decorativă. Bustul va măsura maxim 1,2 metri în înălțime și aproximativ 80 cm în lățime. Conform caietului de sarcini, artistul a obținut avizul Compartimentului pentru Monumente de For Public din cadrul Ministerului Culturii pentru crearea și amplasarea acestui bust.


Alexandra Cristina FLEȘERIU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*