Ultimatum de la București pentru Cindrea și Suditu

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, vorbește răspicat: Cindrea și Suditu trebuie să se retragă. În numele conducerii centrale a partidului, Ștefănescu încurajează liderii „noului val“ din PSD Sibiu.

Codrin Ștefănescu / foto: PSD

Ca alternative viabile la actuala conducere a PSD Sibiu, acesta îi amintește pe Manuela Catrina, secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, și Bogdan Trif, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.

Lucrurile se pot opri aici pentru Cindrea

Prin vocea secretarului general adjunct, conducerea la nivel național le cere „unor personaje“ să se pensioneze de la PSD. „Poate dl. Sitterli va înțelege că este ceasul 12 fără o secundă când trebuie să ia măsuri. Și, așa cum a spus public conducerea centrală și Liviu Dragnea, sunt anumite personaje care ar trebui să se pensioneze de la PSD. Dl. Cindrea trebuie să înțeleagă că lucrurile se opresc aici! Ceea ce i-a transmis și Liviu Dragnea, public, prin intermediul presei centrale, eu îi transmit acum, prin intermediul Mesagerului de Sibiu. Dl. Suditu trebuie să înțeleagă că, din toate punctele de vedere, trebuie să facă 500 de pași înapoi și că îi mulțumim pentru tot ce a făcut sau n-a făcut pentru partid și că este momentul să lase altă generație și alți oameni acolo. Ca să ne lămurim, ca să nu luăm o decizie mult mai abruptă“, susține, tranșant, Codrin Ștefănescu.

Politica ușilor deschise

Secretarul general adjunct al PSD îl acuză pe Ioan Cindrea că se folosește de interpuși pentru a controla în continuare organizația județeană PSD Sibiu. „Așteptăm ca politica de la centru să fie pusă în aplicare și în Sibiu. Este politica ușilor deschise, adică «deschideți naibii ușile la partid și ferestrele!». Toți cei care vor să se înscrie, oameni de valoare, să vină! Nu să stea oameni de valoare la coadă, pentru că încă nu-s nu știu ce pleșcuță la nivel local. Poate dl. Suditu n-are interes să primească, de exemplu la municipiu, oameni care sunt extrem de bine văzuți de comunitatea din Sibiu, dar care nu sunt pe placul lui sau unuia dintre asociații domniei sale. Prin urmare, este momentul ca PSD Sibiu să facă niște pași înainte. Se pare că toate avertismentele date de președintele PSD, de dl. Dragnea personal, la București, faptul că l-am sunat pe dl. Sitterli să-i explic încă o dată, că poate n-a înțeles, toate lucrurile astea văd că n-au nici un fel de efect. Atunci trebuie să trecem la planul B. Și planul B n-o să fie foarte simplu pentru toată această echipă“, avertizează Ștefănescu.

Variante pentru înlocuirea lui Cindrea și Suditu

Bogdan Trif

Manuela Catrina

Organizația din județul Sibiu se află în fața unui nou început, cu oameni tineri, o reorganizare unde aleșii locali să aibă un cuvânt important de spus. „Dl. Cindrea, după procesul respectiv, trebuie să facă câțiva pași înapoi, în situația în care era. Ne-am înțeles niște lucruri și atunci CExN-ul (Comitetul Executiv Național – n.red.) partidului a luat o decizie, dl. Sitterli a venit președinte interimar, în ideea noastră că acolo va fi refăcută o echipă de conducere în care se va ține cont de următoarele criterii: că la masă trebuie să stea reprezentanți din partea administrației locale, adică primari, că trebuie ținut cont, de exemplu, de organizația de seniori, de cea de tineret, de organizația de femei, că trebuie ținut cont de niște oameni promovați, iată, acum, cu rang de miniștri secretar de stat: Bogdan Trif și Manuela Catrina și așa mai departe. E o generație foarte bine pregătită, pentru că unul e ministru adjunct la Ministerul Comunicațiilor și e un foarte bun expert, unul e comisarul șef al Gărzii de Mediu pe România, sunt oameni foarte importanți. Ne așteptam ca primari, împreună cu consilieri locali, cu șefi de zonă, cu oameni care provin de la tineret, seniori, femei și de exemplu cei doi care sunt promovați la centru, să fie cooptați în echipa de conducere, ceea ce nu s-a întâmplat. Eu, personal, după întâlnirea delegației cu Liviu Dragnea, l-am sunat pe dl. Sitterli și i-am explicat că chestia asta cu demisia în alb este un lucru foarte bun, trebuie reorganizarea organizației județene, este un mesaj pozitiv pentru sibieni, în general, să vadă și ei o schimbare la noi, că lucrurile încep să se facă bine. Am fost cât se poate de încrezător că lucrurile vor fi percepute în sensul ăsta. Iată că n-au fost percepute în sensul ăsta, deși l-am atenționat“, a dezvăluit Ștefănescu.

Schimbarea la față

„Noi ținem cu baza partidului“, subliniază secretarul general adjunct. „Prin urmare, declarația pe care o fac la ziarul Mesagerul în exclusivitate este și un fel de ultimatum pe care conducerea PSD îl dă conducerii interimare a PSD Sibiu: respectați criteriile care sunt impuse, care sunt morale, sunt normale, sunt logice, sunt social-democrate! Nu faceți altceva în afara acestor criterii! Pentru că nemulțumiți și cetățenii, nemulțumiți și votanții noștri și, cel mai grav, îi nemulțumiți pe cei care sunt membri de partid sau simpatizanții noștri activi, care muncesc pentru acest partid și care vă trimit pe voi, cei din conducere, în Consiliul Județean, în Parlament, la Cameră și la Senat și așa mai departe. Oamenii aceștia vă dau votul vouă, ca să ajungeți pe cai mari, nu viceversa, nu cei de pe cai mari fac regulile și creează organizațiile. Noi ținem cu baza partidului. Mai ales că și Liviu Dragnea vine de la baza partidului, de jos de tot. A fost, pe rând, în toate funcțiile locale, municipale, județene, până la nivel central. Venind de jos, știm exact ce înseamnă munca de partid. N-am fost niciodată numiți, venim de jos și știm exact ce înseamnă oamenii care muncesc pentru partid și ținem cont sută la sută de opinia lor“, a explicat acesta.

Sitterli mai are o secundă

Ioan Cindrea

Gheorghe Suditu

Codrin Ștefănescu transmite un mesaj de susținere pentru primarii din PSD care vor schimbarea și care spun că s-au săturat de dictatura lui Ioan Cindrea și Gheorghe Suditu. „Iar vis-a-vis de ceilalți colegi de partid, inclusiv delegația de primari foarte nemulțumiți – și pe bună dreptate foarte nemulțumiți – vreau să-i asigur că au dreptate, că punctul lor de vedere a fost ascultat, că vor face parte din echipa de conducere, că alegerile la PSD Sibiu vor fi libere și își vor putea alege reprezentanții adevărați, care au un cuvânt de spus și au curaj și bărbăție ca să se bată și pentru sibieni și pentru partid, și mai ales o echipă de oameni care să nu facă jocuri cu adversarul. Absolut deloc nu ne place când auzim în interiorul PSD de trădări, de înțelegeri cu adversarul, de înțelegeri cu cei de dreapta, cu iohanniștii, cu băsiștii, cu binomiștii și așa mai departe. După cum vedeți, am fost foarte tranșanți în situații asemănătoare. Vă dau exemplul de la Iași, unde poziția noastră a fost foarte directă. Când un om, în momentele de cumpănă ale partidului, nu este alături de noi cum am fost toți și are poziții contrare, chiar mai dușmănoase decât ale dușmanilor noștri, nu are ce căuta în rândul nostru, cu toate funcțiile lui, cu tot. Funcțiile alea sunt obținute tot pe sigla PSD! Și acum am lămurit problema. Așa se întâmplă și la Sibiu. Nu vreau să văd rufele murdare din PSD Sibiu în public, e datoria lor să facă lucrul ăsta, dar ceea ce ne-au recomandat primarii și ce ne-au informat legat de jocuri subterane, de obicei cu adversarii, sunt adevărate și trebuie stopate acum. Astea vor fi stopate în momentul în care dl. Sitterli, cât mai are timp să înțeleagă, în secunda aia până la ceasul al doisprezecelea, trebuie să renunțe la toată această echipă care a fost șefă cândva și să se apuce, cu primarii și cu miniștrii pe care-i are și cu parlamentarii pe care-i are și cu șefii de zonă să reconstruiască echipa în mod democratic“, crede secretarul general adjunct al social-democraților.

„Filmul“ vizitei primarilor la București

Pentru Mesagerul de Sibiu, Ștefănescu a detaliat și momentul întâlnirii primarilor PSD cu conducerea centrală a social-democraților de la București, care a avut loc în urmă cu mai bine de o săptămână: „În primul rând, nu există o revoltă a primarilor PSD din Sibiu, ci o nemulțumire incredibil de mare. Iar de această nemulțumire ținem cont. Primarii din Sibiu, dar și oameni care activează în cadrul partidului de foarte mulți ani, care sunt șefi de zonă sau au funcții de consilieri locali, municipali și așa mai departe au constituit o delegație și au venit la conducerea centrală, aici, la București, și au prezentat un material privind situația reală a organizației și punctul lor de vedere. Acești oameni care au obținut voturi foarte multe și care se bat pentru partid sunt extrem de importanți și noi am ținut cont de poziția primarilor, de opiniile primarilor. Vă dau exemplu schimbările pe care le-am făcut noi la Cluj: toți primarii din Cluj ne-au cerut o schimbare a conducerii județene de partid și am efectuat-o, tot primarii ne-au cerut și au luat poziție în cazul Chirica, la Iași, și ați văzut ce schimbări s-au făcut. Întotdeauna se știe că, în PSD, vocea aleșilor locali este extrem de importantă, pentru că acești oameni pentru noi reprezintă punctul de vedere real al cetățenilor care ne votează vis-a-vis de partid. Votul lor este un vot pe care oamenii îl dau primarilor în sensul de a le reprezenta interesele. Prin urmare, când vine o delegație de primari și de aleși locali la București, ținem cont de ea. Delegația (din Sibiu – n.red.) a fost și la sediul central, în Kiseleff, s-a întâlnit și cu mine, s-a întâlnit și cu președintele Dragnea, ne-au spus care sunt nemulțumirile și s-a luat poziție“, a conchis el.

Codrin ȘTEFĂNESCU | secretar general adjunct PSD

„Informația care ne vine la nivel central este că dl. Cindrea și dl. Suditu continuă să dea ora exactă în cadrul organizației, prin tot felul de interpuși, lucru care dăunează efectiv la tot ce se întâmplă acolo. Ca să vorbim românește, noi vrem ca această organizație să prezinte încredere în fața sibienilor, ca la viitoarele alegeri, indiferent cum ar fi, să câștige peste 50 la sută.“

2 Comments

  1. Marius Mihaescu says:

    E clar ca este nevoie de o echipa noua la sibiu…ca peste tot, generatiile trebuie sa se schimbe…unii se pensioneaza si lasa locul liber celor mai tineri si mai apti…trebuie schimbata si la sibiu paradigma ca din functia politica se pleaca doar cu picioarele inainte…

  2. Emil Precup says:

    Nu am facut niciodata parte dintr-un partid desi am cochetat cu ideea de a ma alatura unuia, si cel mai bine ma regasesc in ideologia social-democrata. De ce nu am facut pasul pana acum? Simplu: din cauza lucrurilor despre care a vorbit domnul Stefanescu in articolul de mai sus, si sunt convins ca mai sunt si alti sibieni in acelasi impas decizional.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*