ULTIMA ORĂ. Val imens de arderi de vegetație uscată în această după-amiază

Echipajele operative ale ISU Sibiu intervin în aceste ore pentru localizarea și lichidarea mai multor incendii de vegetație uscată și resturi vegetale.

Acestea se manifestă în municipiul Sibiu (Dealul Gușteriței și Calea Șurii Mici) și următoarele localității:
Agnita, Hosman, Scoreiu, Șura Mică, Țichindeal, Șura Mare, Ocna Sibiului, Dumbrăveni, Viișoara.

ISU atrage atenția cetățenilor că aceste intervenții presupun din partea subunităților de pompieri un consum sporit de resurse, atât umane cât și materiale.

Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m

-desfăşurarea arderii numai pe timp de zi

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii

-supravegherea permanentă a arderii

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii

– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*