ULTIMA ORĂ România NU intră în Schengen din cauza opoziției Austriei și Olandei

România a ratat aderarea la Spațiul Schengen după ce Austria și Olanda au votat, joi, la Consiliul JAI de la Bruxelles împotriva aderării Bulgariei și României la acest spațiu. Din păcate, nici după 11 ani România nu reușește să-și convingă partenerii externi pentru a fi membru deplin al spațiului Schengen.

Austria a anunțat oficial, prin vocea ministrului său de Interne, că se opune aderării României și Bulgariei. Olanda a votat la pachet pentru respingerea României și Bulgariei, deși susținea România, dar decuplarea celor două țări s-a dovedit imposibilă.

Ministrul ceh de Interne și comisarul european Ylva Johansson au anunțat la finalul Consiliului JAI că România nu a intrat în Schengen pentru că nu a întrunit unanimitate.

„Le spun tuturor cetățenilor din Croația bine ați venit. Cetățenilor din România și Bulgaria le spun: voi meritați să fiți membri deplini, aveți susșinerea din aproape toate statele membre, a Comisiei Europene. Sunt dezamăgită și cred că împărtășesc această dezamăgire cu România și Bulgaria. Sunt convinsă că vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat si va fi prioritatea mea (…)În acest moment nu suntem uniți și asta ne face slabi”, a declarat Ylva Johansson.

Astfel, Croația a primit vot unanim și va intra în Schengen de la 1 ianuarie 2023, potrivit unui anunț al președintelui Croației. Ca urmare a votului, controalele la granițele terestre ale Croației cu celelalte state membre Schengen vor înceta de la 1 ianuarie 2023, în timp ce controlul la aeroporturi va înceta de pe 26 martie 2023, când se schimbă programul liniilor aeriene.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*