ULBS participă la întâlnirea membrilor Alianței FORTHEM cu Ursula Von Der Leyen

Membrii celor nouă universități ale Alianței FORTHEM se întâlnesc cu Ursula Von Der Leyen la Palermo, cu ocazia evenimentului de lansare a celei de-a doua perioade de finanțare a Alianțelor de Universități Europene. La întâlnire participă și Prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, Rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Foto: ULBS

În perioada 20-23 februarie 2023, peste o sută de membri ai comunității FORTHEM din cele nouă universități partenere se întâlnesc la Palermo, în Italia, pentru a continua dezvoltarea Alianței FORTHEM, aflată în cea de-a doua etapă de finanțare a Alianțelor de Universități Europene.

Această întâlnire inaugurală este una de excepție, întrucât deschide noi orizonturi de dezvoltare a Alianței FORTHEM în următorii patru ani. Un moment important al vizitei în Sicilia a membrilor Alianței FORTHEM îl reprezintă oportunitatea de a asista la discursurile susținute de Ursula Von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, și de Președintele Italiei, Sergio Mattarella, precum și de a interacționa cu cele două personalități.

Membrii FORTHEM veniți din toată Europa vor lucra intens în această săptămână, având planificate peste 50 de întâlniri în decurs de patru zile.

Adunarea Generală a FIT FORTHEM va avea loc înaintea ceremoniei de deschidere a evenimentului. În cadrul reuniunii Comitetului Director vor fi discutate aspecte strategice, norme procedurale și alte teme importante, iar Consiliile Misiunilor (European Campus, Skills and Competences, Research, Innovation and Transfer, Service to Society, Labs and Co-creation) se vor asigura de îndeplinirea obiectivelor celor cinci misiuni. În cadrul întâlnirilor pe pachetele de lucru, participanții vor încerca să găsească moduri inovative de cooperare. Studenții se vor întâlni pentru a înființa Consiliul Studenților FORTHEM, pentru a planifica evenimente în format hibrid, organizate de și pentru studenții FORTHEM, în cadrul cărora vor aborda teme precum importanța și fragilitatea democrației, dar și pentru a discuta strategii de comunicare care să conducă la o mai mare implicare a studenților în activitățile alianței.

Întâlnirea membrilor celor nouă universități partenere va crea oportunitatea generării de noi idei și va face mai facilă colaborarea din următorii ani. Acest lucru va permite Alianței să construiască o universitate europeană bazată pe obiective, valori și inițiative comune.

Prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, Rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, va participa la această întâlnire alături de rectorii și președinții celorlalte universități partenere: Universitatea Bourgogne (Franța), Universitatea din Palermo (Italia), Universitatea din Agder (Norvegia), Universitatea din Jyvaskyla (Finlanda), Universitatea din Opole (Polonia, Universitatea Letoniei și Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz (Germania).

Rectorul ULBS și-a împărtășit speranțele pentru următoarea perioadă de finanțare: „A fi membru al alianței FORTHEM permite comunității noastre academice să-și lărgească perspectivele interdisciplinare prin sinergia partenerilor din diverse medii educaționale. Strategic, apartenența universității noastre la rețea ne oferă un avantaj competitiv pe piața educațională din România.”

Alianța FORTHEM face parte din primele 17 alianțe formate în cadrul Inițiativei Universităților Europene, lansată în anul 2019 de Comisia Europeană. FORTHEM s-a extins prin includerea a două noi universități și și-a propus să parcurgă mai multe etape importante în cea de-a doua perioadă de finanțare.

În cidre, FORTHEM înseamnă9 universități, 190 000 de studenți și 32 000 de angajați.

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*