Trif: „Cîțu, groparul Economiei, se pregătește să omoare Turismul românesc”

„Cîțu a anunțat, în ședința PNL, că va tăia voucherele de vacanță, în acest an. Gașca penelisto-useristă vrea să dea lovitura de grație industriei turistice, pe care a încercat s-o îngroape în ultimul an”, anunță deputatul Bogdan Trif, președintele Organizației Județene PSD Sibiu, fost ministru al Turismului.

Bogdan Trif: În mod ticălos, încearcă să împacheteze această măsură criminală în iluzia că tăierea veniturilor bugetarilor ar fi un lucru bun pentru economie, încercând să câștige, astfel, simpatia angajaților din mediul privat. Cîțu, PNL și USR omit intenționat să spună că voucherele de vacanță pot fi cheltuite doar pe teritoriul României, în industria turistică din România, industrie care este în proporție de 95% privată. Cu alte cuvinte, Cîțu taie cea mai importantă susținere financiară pentru sectorul turistic din România, aflat, acum, în colaps.

Operatorii din turism n-ar trebui să fie surprinși pentru că acest iresponsabil devenit prim-ministru al României a anunțat public, înainte ca PNL să ajungă la guvernare, că va elimina voucherele de vacanță și toate facilitățile introduse de PSD pentru acest sector.

„În calitate de fost ministru al Turismului, am introdus voucherele de vacanță și am luat măsuri fără precedent pentru dezvoltarea industriei turismului. Știu exact cât de benefice au fost și cât de mult le-au apreciat operatorii din turism. Voucherele de vacanță au fost introduse de Partidul Social Democrat și sunt în valoare de 1.450 lei/ beneficiar. Pot fi cheltuite doar în țara noastră și au fost principalul motor de relansare a industriei turistice din România, conform studiului făcut de federațiile și asociațiile de turism din România. Această măsură a scos la lumină o mare parte din industria care funcționa „la negru”. Datele raportate la Ministerul Turismului arată o creștere foarte mare a numărului de cereri pentru autorizarea unităților de cazare, din 2017 până astăzi. În plus, trebuie să ținem cont de faptul că odată cu acordarea voucherelor mai mulți români își petrec vacanțele în România, iar cheltuielile suplimentare pe care aceștia le fac se adaugă la banii care ajung tot în economia țării”, anunță Bogdan Trif într-un comunicat.

Măsura acordării voucherelor de vacanță, introdusă de PSD, a avut mai multe ținte:

  1. Sprijinirea cu bani a industriei turistice din România, având în vedere faptul că voucherele pot fi utilizate doar pe teritoriul țării noastre.
  2. Banii suplimentari cheltuiți într-un concediu/vacanță (pornind de la combustibilul utilizat pentru mașini și alte cumpărături), dar și comenzile mai mari făcute către diferiți furnizori, de hotelieri și proprietarii de restaurante, datorate unui număr crescut de turiști, stimulează celelalte ramuri ale economiei din România.
  3. Măsura a avut un caracter social, pentru că un număr foarte mare de români au reușit să-și petreacă vacanțele/concediile în țara noastră. Au fost mulți români care au putut să-și petreacă concediile pentru prima dată în destinații turistice precum litoralul Mării Negre, Delta Dunării etc.
  4. Scoaterea la lumină a industriei turistice care funcționa la negru. În 2018, numărul cererilor pentru clasificarea unităților de cazare turistică a crescut cu 60% față de 2017, iar în primul semestru al anului 2019 cererile de clasificare au crescut cu 35%, raportat la aceeași perioadă a anului 2018.
  5. Am creat posibilitatea mediului privat de acordare a voucherelor de vacanță prin scutirea angajatorilor de taxe și impozite. În 2019, voucherele de vacanță acordate de mediul privat au crescut semnificativ față de anul 2018.

„Pentru a fi siguri că vor distruge definitiv sectorul turistic din România, conform discuțiilor cu unii funcționari publici din Guvern, Cîțu și PNL-USR pregătesc și majorarea cotei de TVA pentru sectorul turistic, cotă pe care guvernul PSD, cel care a făcut din turism o prioritate națională, a redus-o la 5%. Primul pas făcut de PNL-USR pentru distrugerea Turismului a fost desființarea Ministerului Turismului, imediat după ce au preluat puterea. Acum urmează faza a doua: eliminarea voucherelor de vacanță și a facilităților fiscale, astfel încât industria turistică din România să nu mai poată fi eficientă și să iasă din orice competiție cu industriile similare din celelalte țări. PNL și USR înseamnă dezastru pentru România!”, conchide comunicatul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*