Tradiţii şi obiceiuri de Buna Vestire. Ce se pune în pragul casei ca hrană pentru îngeri astăzi, 25 martie

De sărbătoarea Buna Vestire sunt legate o serie de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii. Sărbătoarea este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Fecioarei Maria ca va naşte pe Fiul lui Dumnezeu, Mesia, scrie Antena3.ro.

În fiecare an, pe 25 martie, prăznuim prima sărbătoare închinată Maicii Domnului, Buna Vestire.

În această zi de sărbătoare în calendar ortodox se aminteşte despre momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că va naşte pe Mesia.

Locul unde se crede că Fecioara Maria a primit vestea că va naşte pe Iisus este în prezent ocupat de biserica Buna Vestire din Nazaret.

După cum spune și numele sărbătorii, această zi aduce mereu creștinilor o veste minunată. În această zi oamenii nu trebuie să se certe deoarece este mare păcat. Persoanele care se ceartă în ziua de Bună Vestire, pe 25 martie, vor avea necaz tot anul.

În regiunea Bucovinei, de 25 martie nu se pun ouă la cloșcă deoarece se crede că puii ar putea ieși cu două capete și patru picioare.

În alte regiuni, pentru a se asigura că vor avea parte de roade bogate în livezi, oamenii amenințau pomii cu toporul după care îi stropeau cu țuică. Tot în această zi persoanele din Maramureș adună toate lucrurile nefolositoare de prin curți și le dau foc.

Acest obicei poartă numele de Noaptea focurilor și este practicat de către toți maramureșenii.

Superstiții legate de Buna Vestire

Conform unei superstiții de Bună Vestire, pe 25 martie, este bine să se pună în pragul casei sare și pâine pentru hrana îngerilor, pentru ca aceştia să ocrotească casa şi să o ferească de boală şi catastrofe. În vestul țării, Buna Vestire mai este cunoscută și sub denumirea de Zămislirea Domnului. În calendarul popular, Bună Vestire mai poartă și numele de Blagovestenii sau Ziua Cucului.

Datorită faptului că în această zi este dezlegare la peşte, o superstiție spune că persoană care gustă în această zi peşte se va simți întregul an precum peștele în apă. În popor se mai spune că toți pescarii nu ar trebui să arunce cu mămăligă în apă în ziua de Buna Vestire, pe 25 martie. În caz contrar, toți peștii din acea apă vor muri.

De Buna Vestire, primul cântec al cucului trebuia să îi găsească pe toți oamenii îmbrăcăți în haine curate, joviali, veseli, cu bani în buzunare și cu stomacul plin.

Dacă oamenii nu ar îndeplini cu strictețe aceste ritualuri se credea că respectivii nu se vor putea bucură de toate bogățiile pe care anul urmă să le aducă. Iar dacă primul cântec al păsării era auzit pe stomacul gol, în stânga sau în spatele omului, acest lucru era un semn rău, precum spun și versurile “Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”. Mai mult, conform unei superstiții, persoanele care auzeau cucul toată primăvară urmau să moară în scurt timp.

În unele locuri se obișnuia ca, de Buna Vestire, pe 25 martie, flăcăii și fetele de însurătoare să întrebe cucul câți ani mai trebuie să aștepte până se vor căsători. Dacă pasărea tăcea acesta era prilej de mare bucurie deoarece tăcerea semnifică o căsătorie grabnică, în timp ce cântecul cucului însemna încă un an de așteptare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*