Tradiții și cultură gastronomică din Țara Oltului, la Târgul de țară

Muzeul ASTRA organizează a doua ediție din acest an a programului „Târgul de ţară“, în parteneriat cu ULBS și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, în contextul în care Sibiul va fi în 2019 Regiune Gastronomică Europeană.

De această dată, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vor fi promovate tradițiile și cultura gastronomică din Țara Oltului. „Invitaţi sunt reprezentanţii comunităţilor din Arpașul de Jos și Nou Român. Dorim, prin acest eveniment, să prezentăm publicului vizitator gastronomia tradițională din această zonă și tehnicile tradiționale de pregătire a diverselor preparate locale. Vizitatorii vor putea degusta din plăcintele de mălai, plăcintele împăturite și tocănița de purcel din rasa mangalița. Porcul mangalița (porcul cu părul creț sau porcul somon) este una dintre cele mai vechi rase de porci din Europa. Dl. David-Daniel Limbășan din comuna Racovița continuă să crească acești porci, cu toate că animalul este mai pretențios și se crește mai greu, preparatele însă meritând tot efortul”, a precizat muzeograful Raluca Iliuț.

Pe 18 iunie, între orele 10 și 18, publicul va avea posibilitatea să interacționeze cu meșterii populari, dar și să afle mai multe despre meșteșuguri tradiționale din Țara Oltului: confecționarea de pălării, costume populare, cojoace și pantofi. Atmosfera va fi animate prin jocul popular al ansamblului „Comorile Arpașului“. De asemenea, vizitatorii pot admira obiceiul împodobirii cailor, tradiție specifică la sărbători și festivități în Arpașu de Jos.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*