Top 3 cele mai interesante clădiri din Sibiu, în viziunea lui Tudor Șt. Popa

Arhitectul Tudor Șt. Popa a publicat pe blogul său episodul 9 din seria #Orașul. În această a 9-a parte, el face analiza unor clădiri din Sibiu care ies din tiparele clasice. Cele trei clădiri ridicate în perioada 2009 – 2011 au atras atenția arhitectului prin design-ul lor futurist, dar și prin anumite lucruri care nu sunt chiar pe placul său.

„Așa cum spuneam, Sibiul are câteva clădiri ciudate interesante, demne de premii de arhitectură. De cele mai multe ori, acest tip de clădiri par să prioritizeze designul în pofida confortului (ceea ce nu e deloc fals) dar aici trebuie să observăm execuția și să lăudăm îndrăzneala arhitecților și a inginerilor” notează arhitectul.

Clădirea Lego, cum o numește Tudor Șt. Popa, este situată pe strada Ștefan cel Mare.

Gândită inițial ca sediu de televiziune, acum este clădire de birouri. Dincolo de aspectul interesant al clădirii, Tudor Șt. Popa este nemulțumit de faptul că acestei clădiri îi lipsește o parcare subterană, iar mașinile celor care lucrează aici sunt parcate în față, pe trotuar.

„Arhitectul clădirii a fost Alexandru Găvozdea, cel ce acum este președintele Ordinului Arhitecților din România. Dacă este să spun ceva ce nu îmi place (dar deloc) la construcția asta este, evident, lipsa locurilor de parcare subterane, fapt ce acum a dus la ocuparea trotuarului pentru a-și parca chiriașii mașinile pe lateralul clădirii”, spune arhitectul.

Casa de cupru

O altă casă care i-a atras atenția arhitectului Tudor Șt. Popa este situată pe Bulevardul Victoriei, foarte aproape de Parcul Subarini.

Este o casă care încă de la construire a atras atenția tuturor celor care au văzut-o prin faptul că este îmbrăcată în totalitate în tablă de cupru, ceea ce i-a și atras denumirea.

„Una dintre clădirile ce le urmăresc constant este cea metalică din apropierea parcului SubArini. Pare o clădire vie, ce își modifică înfățișarea odată cu trecerea timpului deoarece fațadele primesc culori noi odată cu oxidarea tablei de cupru cu care este îmbrăcată” scrie Tudor Șt. Popa.

Nici interiorul clădirii nu l-a lăsat indiferent pe arhitect.

„Cu sală de fitness, jacuzzi și mini-cinema la subsol și livingul dedicat artei la etajul 1, nu pot să spun că interiorul este pe gustul meu dar arhitectul Radu Teacă m-a cucerit prin faptul că a reușit să integreze pasiunea beneficiarului (adică picturile clasice) cu designul clădirii foarte modern”, notează el.

Cutia albă

Casa denumită așa de către Tudor Șt. Popa se află pe strada Litovoi Vodă. Arhitectul spune că este o concepție originală, mai ales prin felul în care a fost valorificat terenul pe care a fost ridicată.

„În această clădire mi-am petrecut mai mulți ani, fiind atunci funcțională pentru birouri. Geamul mare cu privire spre apus și fațada ce pare o cutie albă, spre stradă, i-a adus în 2009 premiul de cea mai frumoasă casă din Sibiu.

Clădirea se află pe str. Litovoi Vodă dar pozele publicate aici nu îi fac suficientă dreptate pentru că priveliștea din living asupra întregului cartier face toți banii. La vremea ei, pardoseala de rășină albă, scara metalică, balustrada de sticlă și, în fapt, tot interiorul alb făceau din cădire ceva special” scrie arhitectul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*