Tatuajele ar putea declanșa o formă rară de cancer

Ai un tatuaj? Fii atent! Un studiu recent a arătat că persoanele cu tatuaje au un risc cu 21% mai mare de a dezvolta un tip rar de cancer al sângelui, numit limfom.

Foto: pexels.com

Cercetătorii suedezi, conduși de Dr. Christel Nielsen de la Universitatea Lund, au analizat peste 11.000 de persoane, dintre care 2.938 aveau limfom. Rezultatele au arătat că 21% dintre cei cu limfom aveau tatuaje, comparativ cu 18% din grupul de control format din persoane fără limfom, conform metro.co.uk. citat de Monitorul de Cluj.

După ce au analizat alți factori, precum fumatul și vârsta, cercetătorii au descoperit că riscul de a dezvolta limfom era cu 21% mai mare în rândul celor care erau tatuați.

Pericolul de sub cerneală: Tatuajele pot crește riscul de limfom, avertizează cercetătorii

Deși nu este clar exact de ce se întâmplă acest lucru, se crede că cerneala de tatuaj poate declanșa o inflamație în organism, care poate duce la cancer în timp

Limfomul este un tip de cancer al sângelui care afectează sistemul limfatic, o rețea de vase și glande care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Există două tipuri principale de limfom: Hodgkin și non-Hodgkin.

Simptomele limfomului pot include transpirații nocturne abundente, febră inexplicabilă, pierdere în greutate inexplicabilă, oboseală, mâncărimi ale pielii sau ganglioni limfatici umflați.

Nu intrați în panică! Riscul general de a dezvolta limfom este mic, iar majoritatea persoanelor cu tatuaje nu vor avea niciodată probleme.

Cu toate acestea, este important să fiți conștienți de riscuri și să luați măsuri de precauție, precum o discuție cu medicul, alegerea unui salon acreditat, curat, ace și echipamente sterile.

Este important de reținut că studiul a analizat doar un anumit tip de cancer (limfom) și nu se știe dacă tatuajele cresc riscul și pentru alte tipuri de cancer.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această legătură și pentru a înțelege mai bine mecanismele implicate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*