Târnosirea Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Gura Râului, județul Sibiu, supranumită și Catedrala Mărginimii Sibiului

Gurenii au întâmpinat cu mare bucurie îmbrăcați în costume populare tradiționale specifice zonei pe Înaltpreasfințitul părinte Laurențiu Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului și pe Preasfințitul părinte Siluan Episcopul Ortodox al Românilor din Italia, scrie mitropolia-ardealului.ro

Foto: mitropolia-ardealului.ro

Credincioşii din Gura Râului I, Protopopiatul Săliște, judeţul Sibiu, au trăit clipe de bucurie duhovnicească duminică, 27 august, în a doisprezecea duminică după Rusalii, numită și duminica Tânărului bogat, când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului și Preasfințitul părinte Siluan Episcopul Ortodox al Românilor din Italia  au binecuvântat lucrările efectuate în ultimii ani la biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitate ridicată 1887 cu multă trudă de  credincioşii din Gura Râului chiar prin vânzarea unei perechi de boi, ce la aceea vreme însemna mijlocul de locomoție existențial în satele de munte.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

În soborul slujitor, alături de preotul paroh Alexandru Cîmpan , s-au mai aflat, vicarul ardministrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandrit Ioachim Tomoiagă, protopopul de Săliște, preotul Petru Toader Damian, secretarul eparhial preotul dr. Cristian Vaida,  diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice oferite de Corul parohiei din Gura Râului. Alături de ei au fost oficialități centrale în persoana lui Gheorghe-Florin Cârciu ministru secretar de stat al Românilor de Pretutindeni, oficialități județene prin Daniela Cîmpean președinta Consiliului Județean Sibiu, Adrian Bibu administratorul Județului Sibiu și oficialități locale prin domnul Gheorghe Călin, Primarul comunei Gura Râului.

Biserica a fost înconjurată de soborul slujitor şi credincioşi, iar ierarhul a stropit locaşul cu apă sfinţită, a târnosit locaşul de cult cu Sfântul şi Marele Mir şi cu apă sfinţită, a sfinţit Altarul, aşezând moaşte în piciorul Sfintei Mese.

În cuvântul de învăţătură, Preasfințitul părinte Siluan Episcopul Ortodox al Românilor din Italia a vorbit credincioşilor din Gura Râului reiterând necesitatea epistemologică a tinerilor de a pune în prim plan Mântuirea și Viața Veșnică ca țel al vieții pe acest pământ.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

„Iată că tânărul acesta are această căutare extraordinară și Domnul îi răspunde la întrebarea lui cu Poruncile Vechiului Testament, în afară de prima dar îi spune un lucru esențial, care esențial și pentru noi, dacă vrei să intri în viața veșnică, păzește Poruncile. […] Deci ca să ajungi să-ți împlinești rostul pentru care Dumnezeu te-a chemat în neființă, întru ființă trebuie să funcționeze după principiile pe care El le-a dat pentru ființarea omului. Legile lui Dumnezeu funcționează și poruncile Lui pentru ființarea noastră și pentru împlinirea noastră în viața aceasta, legile materiale, legile fizicii funcționează în viețuirea noastră materială. […] Păi legile lui Dumnezeu funcționează la fel, dacă Domnul spune un lucru, să nu faci ar fi bine să nu facă dacă nu vrei să vezi ce se întâmplă, dacă faci, îi spune lui Adam un singur lucru «Nu mânca din pomul acelea al cunoștinței binelui și răului, că dacă vei mânca de moarte, vei muri.»  a reamintit Presfințitul părinte Siluan Episcopul Ortodox al Românilor din Italia.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul părinte Laurențiu Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a acordat preotului Alexandru Cîmpan brâul roșu pentru clerici și rangul de iconom. Ministrul secretar de stat, Gheorghe-Florin Cârciu a primit ce amai înaltă distincție oferită de Mitropolia Ardealui și anume Crucea Șaguniană pentru mireni , Daniela Cîmpean președinta Consiliului Județean Sibiu și Gheorghe Călin primarul comunei Gura Râului  au primit acte de cinstire în semn de prețuire pentru sprijinul acordat precum și consiliul parohial și restul binefăcătorilor.

Preasfințitul Siluan Episcopul Ortodox al Românilor din Italia în semn de recunoștință și apreciere ca fiu al satului, fiind născut în casa parohială din Gura Râului, a primit la inițiativa primarului Gheorghe Călin și prin aprobarea Consiliului Local distincția de Cetățean de Onoare al comunei Gura Râului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*