Târgul de Jucării revine în Muzeul ASTRA, de Ziua Copilului

Muzeul ASTRA, organizează în perioada 31 mai – 02 iunie 2024 cea de-a XVII-a ediție a evenimentului Târgul de Jucării. Evenimentul oferă vizitatorilor de toate vârstele prilejul de a experimenta meșteșuguri tradiționale, jucării din materiale naturale și reciclabile.

foto: Muzeul ASTRA

Practic, copilăria va fi sărbătorită prin joacă, ateliere, teatru și voie bună. Programul evenimentului cuprinde jocuri, jucării, quiz-uri, vânători de comori și ateliere demonstrative asistate de meșteri populari, în care vizitatorii pot descoperi și practica legătoria de carte în piele naturală, confecționarea măturilor și, de asemenea, dulgherie, olărit și modelarea lutului. În acest an Târgul de Jucării aduce împreună 35 de meșteri populari din România și Republica Moldova.

foto: Muzeul ASTRA

„Anul acesta meșteșugurile tradiționale, ilustrate prin Cuferele Călătoare, aduc în fața vizitatorilor, la Târgul de Jucării, materiale și tehnici care se regăsesc în realizarea diverselor jucării. Casele din Tomuțești, Poiana Sibiului, Croici Mătăsari și Găleșoaia, în care au fost practicate meșteșuguri precum prelucrarea lemnului, prelucrarea lânii și a fibrelor textile sau olărit, prind culoare în cadrul atelierului de pictură de șevalet. Descoperim sustenabilitatea jucăriilor copiilor de altădată în atelierele de confecționat moriști din hârtie colorată și tiribombe din cârpe și umplutură de rumeguș. De asemenea, împreună cu copiii și părinții mergem pe drumul firului de lână însoțiți de Oița Năzdrăvană, care ne învață să depănăm firul pe vârtelniță și ne arată instrumentele specifice prelucrării lânii. In atelierul Albina, floarea și baticul explorăm universul albinelor și al produselor apicole împreună cu Albinel și broșura Fabrica de miere, iar apoi realizăm propriul batic cu ajutorul cerii topite și a chișiței, pe care îl pictăm în culori naturale obținute din turmeric, sfeclă roșie și roibos. În atelierul Mojarul cu arome, descoperim aromele condimentelor și plantelor aromatice specifice bucătăriei tradiționale, le mărunțim și experimentăm împreună diversele combinații de gust pe care acestea le fac cu legumele din grădină. La gospodăria de țesător din Săpânța, jud. Maramureș, cunoaștem împreună Poveștile Dumbrăvii Sibiului. În expoziția Până la stele și înapoi, amenajată în Turnul expozițional din zona Etno Tehno Parc, vizionăm fotografii documentare din colecția personală a astronautului Dumitru Prunariu, donate la inaugurarea planetariului băimărean în 2009, cu ocazia aniversării mondiale a astronomiei (2009 – Anul Internațional al Astronomiei). Această expoziție detaliază pregătirea, zborul și cele 7 zile petrecute de Dumitru Prunariu în spațiul cosmic în anul 1981. Cunoaștem povestea și contextul zborului în cosmos și vizionăm interviul integral al astronautului român. Personajele de poveste ne însoțesc în aventurile lor în cadrul spectacolelor de teatru interactiv sau muzical. Partea ludică este reprezentată prin jocuri de mișcare, unde sărim coarda, aruncăm cercuri de răchită la tăruși și prindem fluturașul de Badminton, iar în perechi jucăm X și 0 și vom completa 4 la rând. Pentru cei pasionați de pictură, în zilele de 1 și 2 iunie Autobuzul cu surprize devine suportul culorilor noastre preferate.”, a declarat Raluca Andrei, șef serviciu Educație și Interpretare Patrimoniu Muzeul ASTRA.

foto: Muzeul ASTRA

Sâmbătă și duminică, 1 și 2 iunie, componenta gastronomică specială, denumită ,,Gusturile Copilăriei”, aduce la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, preparate tradiționale din copilăria de demult.ca slănina prăjită pe băț și creasta cocoșului.

De 1 iunie, de ziua lor, toți copiii cu vârsta până la 14 ani au intrare gratuită în Muzeul ASTRA.

foto: Muzeul ASTRA

foto: Muzeul ASTRA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*