”Țăranul român. Despre eșecul unui concept”, conferință susținută de conf. univ. dr. Cornel Ban la ULBS

Vineri, 15 decembrie 2023, Biblioteca Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu îl are invitat pe conf. univ. dr. Cornel Ban, care va susține conferința  “Țăranul român. Despre eșecul unui concept”, moderată de prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Foto: ULBS Sibiu

Cornel Ban este unul dintre cei mai vizibili economiști români la nivel internațional, care în prezent predă Politică Economică Internațională la Copenhagen Business School, dar a colaborat și cu City University of London și Boston University, după un stagiu de cercetare la Brown University în Statele Unite.

”Canonul de socio-umane reduce <<țăranul român>> la o entitate etnică generică fie idealizată, fie dramatizată. Aceasta esențializare este ranforsată de o istorie etnocentrică servind un proiect statal omogenizator pe teritoriile postimperiale care compuneau România Mare. Aceasta teză are nevoie de o interogare făcută prin optica economiei politice comparate. Adoptând o astfel de optică, țăranul multietnic din actualele teritorii românești trăind modernizarea întârziată din prima jumatate a secolului XX devine o realitate mult mai complexă.

Teza de bază este că din punct de vedere al dezvoltării sociale și economice, România anului 1920 moștenea un mozaic de lumi țăranești încastrate în temporalităti extrem de diferite în care pot încăpea diverse colțuri ale Europei rurale”, spune Cornel Ban, despre conferință.

Conferința are loc în Sala Senatului Universității ”Lucian Blaga”, începând cu ora 10.00.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*