Țara europeană unde se va putea vota la alegeri de pe telefonul mobil

Cetățenii unei țări din Europa vor putea vota la alegeri de pe telefonul mobil.

foto: pixabay.com

Cetăţenii Estoniei vor putea pe viitor să voteze la alegeri de pe telefoanele mobile, după ce Parlamentul de la Tallinn a aprobat marţi un proiect de lege în acest sens, scrie Monitorul de Cluj.

Potrivit proiectului de lege, votul electronic va fi posibil nu doar de pe computere, ci de pe aplicaţii speciale pentru sistemele comune de operare pe telefoanele mobile, informează dpa. Cerinţele tehnice vor fi stabilite de comisia electorală înainte de fiecare alegeri.

Modificarea legii ar urma să intre în vigoare în octombrie. Prin urmare, opţiunea de vot de pe mobil nu va putea fi utilizată în alegerile din iunie pentru Parlamentul European. Potrivit ministrului eston pentru economie şi IT, Tiit Riisalo, noua reglementare este menită să ţină cont de schimbarea din comportamentul de utilizator al cetăţenilor.

În 2005, Estonia a fost prima ţară din Europa care a permis votul online în alegerile politice. Pe plan internaţional, procedura este una controversată în multe state, din cauza îndoielilor privind fiabilitatea ei. În acest stat baltic, căruia îi place să-şi spună e-Estonia, această procedura prevalează: mai mult de jumătate dintre toate voturile au fost exprimate digital în alegerile parlamentare din martie 2023.

Cei 1,2 milioane de cetăţeni ai acestui stat baltic pot face aproape absolut orice online în viaţa lor de zi cu zi. Estonia este considerată un deschizător de drumuri şi un pionier al digitalizării şi administraţiei electronice în Europa.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*