Țara care a aprobat săptămâna de lucru de 4 zile. Angajații pot alege să lucreze 10 ore pe zi pentru a beneficia de 3 zile de weekend

Belgienii vor avea dreptul să lucreze patru zile pe săptămână fără a le fi reduse salariile, conform reformelor economice agreate de coaliția aflată la guvernare, scrie The Guardian. Angajații vor putea opta pentru zile de lucru mai lungi pentru a beneficia de pe urma unui weekend de trei zile.

Belgienii vor putea alege să lucreze 10 ore pe zi, în loc de 8, scrie Reuters. De asemenea, angajații își vor putea schimba programul de lucru de la o săptămână la alta pentru a-și organiza mai bine viața privată.

Informația preluată de Digi24 arată că firmele pot refuza cererea angajaților pentru a restrânge săptămâna de lucru, timp în care aceștia vor lucra același număr de ore ca și până acum, dar angajatorii trebuie să își justifice decizia.

Prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, a spus că obiectivul reformelor din piața muncii este să creeze o economie mai dinamică și mai productivă.

De Croo a spus că țara sa nu oferă același grad de dinamism precum alte state. „După doi ani dificili, piața muncii a evoluat. Prin acest acord, stabilim punctul de referință a unei economii performante.”

În cadrul reformelor, se mai regăsește și un set de reguli rigide care nu este pe placul grupurilor de afaceri.

Companiile cu cel puțin 20 de angajați vor trebui să le ofere opțiuni de „deconectare”, cu alte cuvinte – relaxare, după orele de muncă, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi obligați să răspundă la telefon sau la e-mail între 11 seara și 5 dimineața.

Angajații vor trebui informați despre orice schimbare apărută în programul lor de lucru de la o săptămână la alta și cei care au program variabil trebuie să își cunoască orele de lucru cu o săptămână înainte.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*