Sute de case distruse și persoane care dorm în mașini de frica unui nou cutremur, în Arad

Sute de case au fost avariate în comuna arădeană Ghioroc, de cutremurul de 5,3 grade produs marţi seara, între care şi clădiri publice, precum spitalul local, iar în cinci case au căzut tavane sau pereţi.

Foto: cititor monitorulcj.ro

Sute de case au fost avariate în comuna arădeană Ghioroc, de cutremurul de 5,3 grade produs marţi seara, între care şi clădiri publice, precum spitalul local, iar în cinci case au căzut tavane sau pereţi.

Primarul comunei Ghioroc, Corneliu Pop-Morodan, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, care se va întruni la ora 12:00.

„Am început evaluarea pagubelor încă de aseară, dar sunt atât de multe case avariate încât vom continua acţiunea. Fără nicio exagerare, avem sute de case avariate de acest cutremur, în special la nivelul acoperişurilor, hornuri căzute, dar şi pereţi fisuraţi. Cel mai grav este că la cinci case au căzut tavane sau pereţi, dar din fericire nu avem răniţi. La spitalul local avem, de asemenea, pagube la acoperiş. Aceste avarii sunt pe toată raza comunei, deci în localităţile Ghioroc, Cuvin şi Miniş. Comuna noastră este foarte aproape de epicentrul cutremului şi aici s-a resimţit foarte tare. Angajaţii primăriei şi voluntarii au pornit de la prima oră pe teren pentru a ajuta localnicii să remedieze problemele”, a declarat primarul.

Peste 100 de hornuri au căzut în comuna Zăbrani

De asemenea, în comuna Zăbrani, tot apropiată de epicentru, peste 100 de hornuri au căzut.

„Este o primă evaluate, probabil sunt mai mult de 100. Avem şi multe acoperişuri avariate, un tavan căzut şi pereţi crăpaţi. Ajutăm oamenii încă de aseară să îşi repare acoperişurile şi la îndepărtarea elementelor de construcţie căzute de pe case”, a spus, pentru sursa citată anterior, primarul Dănuţ Codrean.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad au transmis că în zona Ghioroc – Păuliş acţionează serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă „pentru îndepărtarea efectelor negative în urma seismului”.

O tânără care locuiește în comuna Zăgrani a declarat reporterilor monitorulcj.ro clipele trăite în timpul seismului și după. Ea împreună cu familia au decis să rămână în mașină, de frica unui nou cutremur.

„Am stat în pat la primul și m-a scuturat, așa că am ieșit la părinți să îi verific și atunci a început al doilea. Și am fugit toți afară în furtună. Eu desculță (…) La vecina a căzut jumătate de casă.

A fost înmormântare aici între timp și a sărit mortul din sicriu. Noi dormim în mașină în noaptea asta. Mulți vecini au plecat în alte localități la neamuri. Înainte să înceapă cutremurul pământul urla. Se auzea un vâjâit și apoi ca și cum ar fugi o turmă de cai prin pod”, a declarat pentru monitorulcj.ro tânăra din Zăbrani.

Mai multe detalii pot fi citite aici:

Imagini și mărturii după cutremurul din Arad: „La înmormântare a sărit mortul din sicriu, o casă e pe jumătate distrusă”

Municipiul Arad, a mai informat ISU, au fost înregistrate 18 solicitări prin apeluri la 112 privind desprinderea unor elemente de construcţie şi avarierea a două autoturisme.

Un cutremur de magnitudine 5,3 pe Richter, la o adâncime de 5,6 kilometri, s-a produs marţi seară în judeţul Arad, cu epicentrul între Lipova şi municipiul Arad, fiind urmat de o replică cu magnitudinea 3,2 pe Richter.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*