Suspendarea permisului auto, în urma unor infracțiuni rutiere grave, valabilă în toate țările UE.

Directiva privind siguranța rutieră, adoptată marți de Parlamentul European, stabilește că un cetățean european căruia i-a fost suspendat permisul într-o țară UE nu va mai putea conduce în niciun stat membru, scrie Monitorul de Cluj.

Foto: Arhivă

Membrii Parlamentului European au votat un proiect de lege ce prevede ca suspendarea permisului de conducere într-un stat UE, pe baza unor infracțiuni rutiere grave, cum ar fi viteza excesivă, accidentele mortale sau condusul în stare de ebrietate, să fie extinsă în toate țările membre. În plus, deputații europeni au propus ca și conducerea fără permis valabil să fie adăugată pe lista infracțiunilor grave de circulație.

Numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în 2022 a crescut cu 3% față de anul precedent, iar clasamentul general al ratelor de deces din cauze rutiere nu s-a schimbat semnificativ, România raportând cele mai ridicate rate de decese în 2022 – 86 per milion.

Prin noua directivă europeană se stabilește un sistem de cooperare și transfer de informații între statul membru în care a fost săvârșită o încălcare și statul membru care a eliberat permisul de conducere.

Practic, în situația în care un șofer dintr-un alt stat membru săvârșește o contravenție gravă pe teritoriul României, autoritățile române vor putea să-i aplice sancțiuni privitoare la dreptul de a conduce.

În prezent, în cele mai multe cazuri, dacă un șofer își pierde permisul în urma unei infracțiuni rutiere comise într-o țară din uniune, diferită de cea care i-a eliberat permisul, sancțiunea se aplică doar în țara în care a încălcat legea, și nu atrage după sine restricții în restul statelor din spațiul comunitar.

Printre încălcările prevăzute de directivă se numără: viteza excesivă, conducerea sub influența alcoolului, conducerea sub influența stupefiantelor și cauzarea decesului sau a vătămării corporale grave a unei persoane, ca urmare a oricărei încălcări a normelor de circulație.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*