Studenții sibieni, atrași de Japonia. Cum a reușit ambasadorul nipon să-i convingă pe tineri că merită să viziteze Țara Soarelui Răsare

Japonia în ansamblul ei le-a fost prezentată studenților sibieni, prin prisma relațiilor internaționale existente între Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și Ambasada Japoniei în România. A fost, practic, un nou reper în relațiile internaționale promovate de universitatea sibiană pentru a facilita studenților accesul la schimburile de cunoștințe și oportunitățile de parteneriate, menite a le îmbogăți perspectivele de studiu și carieră. În acest context, ambasadorul Japoniei, E.S. Kisaburo Ishii, s-a aflat, ieri, la Sibiu, pentru a promova imaginea țării sale în rândul studenților și a cadrelor universitare sibiene. Timp de aproape o oră și jumătate, înaltul oaspete a prezentat o viziune panoramică asupra țării sale.

Întâlnirea cu studenții, cadrele didactice și reprezentanți ai instituțiilor sibiene a avut loc în Sala Senatului ULBS, de la ora 10, și s-a desfășurat  în cadrul conferinței „Outlook on Japan: Politics, Economy and Culture”. La prezentarea făcută de E.S. Kisaburo Ishii, ambasadorul Japoniei la București, au asistat, între alții, prof. univ. dr. Livia Ilie, prorector responsabil de strategie organizaţională şi financiară al Universității „Lucian Blaga“ Sibiu, Ramona Todericiu, director general administrativ adjunct al ULBS, cadre universitare, precum și Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu și președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

Colaborare pe plan administrativ, cultural și economic

Conferința a debutat cu o scurtă introducere realizată de prorectorul Livia Ilie, care a evidențiat relațiile de colaborare la nivel universitar dintre ULBS și partea japoneză, fie că este vorba despre proiecte educaționale, relații administrative cu guvernul japonez, companiile nipone și Ambasada Japoniei în România sau Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, unde implicarea japoneză este una extrem de importantă. Aceasta în condițiile în care ambasadorul nu s-a flat pentru prima dată la Sibiu. Trebuie spus că întâlnirea cu oaspetele japonez a stârnit interes în rândul studenților sibieni, care au venit au venit în număr destul de mare la conferință.

Japonia – o țară matură și, totuși, în continuă schimbare

E.S. Kisaburo Ishii și-a început expunerea declarându-se foarte încântat de relațiile pe care țara sa le promovează în România și, în special, în județul Sibiu, fie că este vorba despre proiecte derulate în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga“ sau festivalul de teatru de la Sibiu. „Este un moment deosebit să mă aflu la Sibiu și să cunosc mai bine această comunitate. Vrem să promovăm cât mai bine Japonia, astfel încât pe viitor să comunicăm cât mai bine și să ne cunoștem reciproc cultura și stilul de viață. Japonia este o țară matură și în continuă schimbare. Societatea noastră este una foarte diversificată și vrem să înțelegem cultura și viața și din alte țări, deoarece tindem să fim cu toții într-o societate internațională. De asemenea, este important să contribuim la dezvoltarea relațiilor dintre Japonia și România, indiferent că este vorba despre cultură, mediul universitar sau cel economic“, a punctat ambasadorul japonez. Acesta a adăugat că înțelege foarte bine situația României, în condițiile în care și Japonia a trecut printr-o perioadă dificilă după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, iar lipsa de resurse pentru Japonia continuă să fie o provocare importantă pentru stat și societate. Rând pe rând, diplomatul a trecut în revistă toate aspectele sociale, economice, administrative, politice și relațiile internaționale privind evoluția actuală a statului nipon.

Sistemul administrativ

Primul reper important în prezentarea realizată de ambasadorul nipon a fost administrația japoneză. În linii mari, singura diferență majoră între cele două sisteme administrative este faptul că Japonia nu are o Curte Constituțională, care să medieze între puterile statului. Totodată, împăratul Japoniei reprezintă puterea oamenilor și nu interferează cu Cabinetul, în speță Guvernul statului. Totodată, există relație de colaborare între Cabinet, Parlament și Curtea Supremă de Justiție. Ca un element inedit, trebuie spus că, de curând, Yuriko Koikee a devenit prima femeie ales guvernator al zonei metropolitane Tokyo, lucru care certifică încă o dată că Japonia este o țară matură.

Politică externă, specifică unei mari puteri

Lucruri importante au fost dezvăluite de diplomatul japonez și în ceea ce privește promovarea politicii externă a țării. Astfel, cea mai importantă și dezvoltată relație externă este cu China, unul dintre liderii mondiali în geo-politică, și țară vecină. Aproape pe același nivel să află și relațiile internaționale cu Statele Unite ale Americii și NATO, precum și cu Uniunea Europeană. Totuși, deocamdată, deși discuțiile sunt destul avansate la nivel diplomatic, Japonia nu are încă un parteneriat de colaborare cu Rusia, în schimb lucrurile evoluează foarte bine cu ASEAN (Asociația Națiunilor din Sud-Est Asiei), cu care Japonia întreține relații bilaterale de aproape jumătate de secol.

Forță economică

O mare parte din expunerea ambasadorului s-a axat pe dezvoltarea economică și relațiile comerciale ale Japoniei cu exteriorul. Totodată, protecția socială este primordială pentru autoritățile guvernamentale. „Pe primul plan în noul context economic este protecția familiei, cu o aplecare și mai importantă pentru grija copiilor. Totodată, politica fiscală relaxată, cea monetară sub semnul echilibrului și creșterea economică sunt principiile pentru care se guvernează această țară“, afirmă Kisaburo Ishii. În acest context, trebuie amintit și faptul că în economia japonează, numărul salariaților străini reprezintă mai puțin 2 la sută din total angajaților. Muncitorii străini provin din China, Vietnam, Filipine și Brazilia.

Interes pentru România

Ambasadorul Japoniei în România a apreciat că relațiile economice cu țara noastră reprezintă un punct important în polticica externă a țării sale. Astfel, în România se află în jur de 150 de companii cu capital japonez, care numără aproape 140.000 de angajați. Printre domeniile în care au reprezentarea cea mai importantă se numără industria auto și electronică. Printre companiile trecute în prezentare figurează Takata, care produce și la Sibiu, Koyo, Yazaki și Nidec. Per ansamblu, relații economice și schimburile comerciale dintre România și Japonia se apropie de 800 de milioane de euro.

Excelăm în cultură

Cele mai apropiate relații ale Sibiului cu Japonia vizează cultura și mediul academic. Festivalul Internațional de Teatru este puntea de legătură între cele două țări. Acest lucru a fost apreciat atât de Kisaburo Ishii, cât și de Constantin Chiriac, directorul TNRS. Iar câștigul cel mai mare este promovarea turismului. „În 2020, Japonia va găzdui Jocurile Olimpice și Paralimpice. Însă pe parcursul întregului an vor fi organizate evenimente și festivaluri care au ca scop promovarea culturii japoneze și atragerea turiștilor. Prin prisma relației pe care o avem, sperăm să stabilim noi legături și proiecte prin intermediul bunei colaborări care există“, a spus președintele FITS. În final, ambasadorul Japoniei a răspuns întrebărilor venite din partea studenților, cei mai mulți fiind interesați de modul în care vor putea studia în Japonia.

KISABURO ISHII | ambasador

„Este un moment deosebit să mă aflu la Sibiu și să cunosc mai bine această comunitate. Vrem să promovăm cât mai bine Japonia, astfel încât pe viitor să comunicăm cât mai bine și să ne cunoștem reciproc cultura și stilul de viață. Japonia este o țară matură și în continuă schimbare. Societatea noastră este una foarte diversificată și vrem să înțelegem cultura și viața și din alte țări, deoarece tindem să fim cu toții într-o societate internațională. De asemenea, este important să contribuim la dezvoltarea relațiilor dintre Japonia și România, indiferent că este vorba despre cultură, mediul universitar sau cel economic.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*