Studenți și cadre universitare din Slovenia, la atelierele TRADESPACE de la Sibiu – foto

Facultatea de Litere și Arte a ULBS a fost, în 29 și 30 martie, gazda unor ateliere realizate în parteneriat cu studenți și profesori de la Universitatea din Ljubljana.

foto: ULBS

Activitățile desfășurate în cadrul proiectului internațional de cercetare TRADESPACE (Traduire l’espace : Les littératures de l’Europe Centrale et Orientale) au adus împreună studenți sibieni și sloveni (coordonați de Katarina Marinčič  și Ioana Jieanu). S-a discutat despre spații literare și provocările generate de  traducerile în/și din limba franceză, în cadrul unui atelier francofon coordonat de Mihaela-Gențiana Stănișor-Enache.  Echipa de la Ljubljana a valorificat, cu prilejul dezbaterii, bunele cunoștințe de limba și literatura română, participând activ la acest schimb intercultural.

De asemenea s-a discutat despre romanul „Din spusele lor”, roman în care s-a inspirat inclusiv din spatiul din Transilvania si din personalități romanesti (de ex. Pacepa).

foto: Mesagerul de Sibiu

Sâmbătă, la Biblioteca ASTRA, tinerii cercetători au intrat în dialog cu autoarea slovenă Katarina Marinčič, pornind de la  romanul său „Din spusele lor” (tradus în limba română de Paula Braga Šimenc). Câștigătoare a renumitului Premiu Kresnik (pentru volumul „Armonia ascunsă” – 2001) autoarea a explicat modelarea ficțională a spațiului românesc în scrierile sale și mecanismele alegerii personajelor.

foto: Mesagerul de Sibiu

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este beneficiarul proiectului TRADESPACE (coordonator Alina Bako), care se derulează în cadrul unui consorțiu cu Universitatea din Zagreb și cu partenerii asociați, Universitatea din Ljubljana, Universitatea din Padova, Universitatea din Udine și Universitatea din Ankara. În perioada următoare, se vor desfășura mai multe ateliere la Zagreb și Sibiu, cu participare hibridă (online și onsite). Proiectul este finanțat de Agence Universitaire de la Francophonie (AUF) prin programul SER-ECO.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*