Stelian Tănase, dezamăgit de atitudinea autorităților față de Centenar

Politologul Stelian Tănase s-a declarat „mâhnit” de modul în care elita politică le-a propus românilor să sărbătorească 100 de ani de la Marea Unire şi a menţionat că şi-ar fi dorit ca acest an să fie unul al „împlinirilor”.

Prezent la Tulcea pentru a lansa volumele „Nocturnă cu vampir Opus 1” şi „Dinastia”, Tănase a declarat că nu participă la evenimentele organizate de autorităţi cu prilejul Centenarului, dar ar face o excepţie pentru a vedea inaugurarea autostrăzii Bucureşti-Braşov sau Piteşti-Sibiu.

„Sunt mâhnit de felul în care ne raportăm la Centenarul pe care elita politică l-a propus românilor pentru acest an, Centenar care a căzut repede în derizoriu, fără faceri, fără nimic pozitiv, în care politicienii îşi pun o brasardă tricoloră şi, sub un steag, la un microfon, ţin discursuri patriotarde. E jenant. În primul rând, că nu cunosc istorie şi nu ştiu ce să ne spună şi, în al doilea rând, ei vor să-şi facă doar imagine, se pregătesc de alegerile de anul viitor. Sunt foarte mâhnit”, a afirmat Stelian Tănase.

În opinia lui, anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire ar fi trebuit să fie unul al „unor împliniri” şi să fie marcat de sobrietate. „Cred că anul 2018 trebuia să fie anul unor împliniri. La scară mică, asta am încercat să fac. Am scos o carte ‘Dinastia’ care să recapituleze într-un fel istoria României moderne. Aş fi vrut să văd de la politicieni că inaugurează poduri, autostrăzi. Numai Biserica Ortodoxă până la urmă s-a angajat să termine Catedrala Neamului înainte de 1 Decembrie 2018. Aş fi vrut ca acest an să fie marcat de succese, de bilanţuri serioase, de sobrietate şi vedem bâlci, un scandal continuu pe scena publică, mai ales pe cea politică, un bâlci din care nu înţelegem nimic. Neavând obiective, o agendă, neştiind să facă mare lucru, ne oferă acest bâlci”, a mai spus Stelian Tănase.

El a menţionat că nu participă la evenimentele organizate de autorităţi cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la formarea statului român şi că preferă ceremoniile din zona civilă. „Dacă aş vrea să particip la ceremonii legate de Centenar m-aş duce la Academia Română sau la Uniunea Scriitorilor, în zone civile, nu cu puterea care are interese electorale, să adune voturi, să-şi facă imagine. Nu mi se pare ceva serios. Dar aş fi fericit să avem o ceremonie de pildă că se inaugurează autostrada Bucureşti-Braşov sau Piteşti-Sibiu. M-aş duce să văd asta”, a precizat Stelian Tănase.

Politologul a fost prezent vineri seara, la Tulcea, la invitaţia asociaţiei Aşezământul Cultural „Câinele enot”, evenimentul fiind organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Tulcea, Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” şi al Asociaţiei de dezvoltare „Aegyssus”.

„Dinastia” prezintă câteva aspecte ale României din perioada regalităţii, volumul având la bază scenariul unui film difuzat de Televiziunea Română despre istoria ţării între anii 1866 şi 1947, scrie Agerpres.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*