Statuia lui Gheorghe Lazăr care a dominat Piața Mare din Sibiu timp de 18 ani a ajuns la Avrig

Statuia cărturarului avrigean Gheorghe Lazăr, care a tronat în centrul Sibiului timp de 18 ani, a ajuns la Avrig. După ce a fost luată din Piața Mare, statuia a stat mai mulți ani într-un depozit al Primăriei Municipiului Sibiu.

Foto: Primăria Avrig

La inițiativa primarului Avrigului, Adrian David, monumentul a fost preluat în domeniul public al Orașului Avrig și a fost restaurat.

La Avrig anul 2023 a fost declarat „Anul Gheorghe Lazăr”, marcându-se astfel 200 de ani de la moartea cărturarului.

Foto: Primăria Avrig

Gheorghe Lazăr va fi comemorat în localitatea sa natală, Avrig în zilele de 16 și 17 septembrie. Tot atunci va fi dezvelită și sfințită statuia adusă de la Sibiu.

Care va fi programul manifestărilor dedicate lui Gheorghe Lazăr

Sâmbătă, 16 septembrie

Biserica „Duminica Floriilor” din Avrig, ora 11:00 – Școala Academică Gheorghe Lazăr, Ediția a VII-a

Duminică, 17 septembrie

La ora 12:00, un sobor de preoți va oficia o slujbă de pomenire la Biserica „Duminica Floriilor” din Avrig, la mormântul lui Gheorghe Lazăr, aflat în curtea bisericii. Vor participa un detașament de gardă, militari purtători de coroane, militari santinelă și fanfara militară a Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Foto: Primăria Avrig

La 12:45, va avea loc un moment omagial şi se vor depune coroane şi flori la bustul cărturarului, din Piața Gheorghe Lazăr.

Foto: Primăria Avrig

La ora 13:00, oficialități locale și centrale vor lua parte la ceremonia de dezvelire și sfințirea statuii lui Gheorghe Lazăr în noua locație, La Castani. Monumentul este adus la Avrig, după ce a tronat timp de 18 ani, în Piața Mare din Sibiu. Cu această ocazie, vor susține alocuțiuni care vor evoca personalitatea remarcabilă a lui Gheorghe Lazăr, ministrul Culturii, Raluca Turcan, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, directorul Direcției pentru Cultură, Dan Nanu, Directorul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, directorul Bibliotecii Județene Astra, Răzvan Pop și primarul orașului Avrig, Adrian David.

La ora 14:00, va fi o recepție, găzduită de primarul Adrian David, la Sala Pavilion, din Strada Avram Iancu, Numărul 25.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*