Stadionul Municipal, Aeroportul, Palatul Copiilor, pictate în premieră la SISAF 2019

Cea de-a V-a ediție Sibiu International Street ART Festival aduce o serie de locații în premieră.

Alături de patru unități de învățământ din Sibiu, vor mai fi pictate, printre altele, ziduri ce aparțin de Stadionul Municipal, Aeroport, noul sediu al Palatului Copiilor, Sala Transilvania, Hotel Parc și Dispensarul din Cedonia. Totodată, terenul de baschet din Parcul Tineretului, gardul noului Skate Park, o serie de treceri de pietoni și alte spații anoste din Sibiu sunt parte din locațiile vizate în cel mai amplu proiect de revitalizare urbană din țară.

26 de artiști stradali încep maratonul de artă pentru un Sibiu mai colorat

Timp de o săptămână, în perioada 1-7 iulie, Sibiul redevine epicentrul artiștilor stradali. 23 dintre cei mai talentați artiști români, aleși din totalul de 120 înscriși în selecția de proiecte, vor da un nou suflu zidurilor gri din oraș. Alături de ei, artiștii internaționali Danny Figueroa – W3SR din Germania, Mehsos din Belgia și Takerone din Ungaria își vor lăsa amprenta prin murale impresionante, care conturează mesajul central al ediției – #Openness.

În total, 22 de lucrări vor fi implementate la SISAF, 17 dintre acestea fiind murale permanente, care vor îmboțăți Turul de Street Art. Locațiile principale rămân instituțiile de învățământ, festivalul de la Sibiu fiind cel care a dat tonul acum 5 ani în realizarea picturilor murale pe astfel de ziduri. Anul acesta vor găzdui noi lucrări de artă stradală Grădinița nr. 15 din cartierul Terezian, Școlile Gimnaziale nr. 13 și 18, respectiv Colegiul Economic “George Barițiu”.

Dezvoltarea festivalului a implicat lărgirea anuală a ariei și tipurilor de locații. Astăzi, muralele sunt accesibile tuturor sibienilor, fiind realizate în majoritatea cartierelor, pe instituții cheie ale orașului, în spații private sau în locații pe care le frecventează. Ediția a V-a aduce lucrări în premieră pe:

– Stadionul Municipal, pe zidul lateral dinspre Parcul Sub Arini;

– două ziduri ale noului sediu Palatul Copiilor;

– o nouă fațadă de pe Sala Transilvania, cu o lucrare în tema anului în care Sibiul poartă titlul de Regiune Gastronomică Europeană;

– dispensarul din cartierul Cedonia;

– două garduri: unul de la noul Skate Park din Sibiu și altul aflat pe str. Bâlea;

– sediul Print Center.

De asemenea, în acest an sunt vizați prin lucrări și turiștii. În completarea muralelor pe care aceștia le văd în plimbările lor în oraș sau prin parcurgerea întregului Tur de Artă Stradală de la Sibiu, vor fi realizate lucrări în premieră pe Aeroportul Internațional Sibiu, Hotel Parc și Hostel B13 de pe bd. Nicolae Bălcescu.

Dintre proiectele speciale pregătite, se remarcă revitalizarea prin culoare a terenului de baschet din Parcul Tineretului – o lucrare pe asfalt realizată de către artista Bogdana Pascal, dar și seria de instalații de artă ale unuia dintre cei mai respectați artiști de stradă – Pisica Pătrată, care își vor găsi 2 locații permanente. În plus, va fi demarată o campanie de educare a participanților la trafic prin artă, inițiată în colaborare cu Street Delivery Sibiu, în cadrul căreia un artist sibian va realiza stencil-uri cu mesaje relevante, în zona a trei treceri de pietoni.

Toate lucrările acestei ediții vor fi finalizate până duminică, 7 iulie, atunci când sibienii sunt invitați să vadă muralele finale. Punctul de întâlnire este Ziarul Orizontal al artistului Dan Perjovschi, la ora 12:00, de unde se va porni pe biciclete înspre fiecare locație. Circuitul de street art în varianta integrală conține 67 de picturi și 5.700 metri pătrați de culoare, fără a pune în calcul lucrările executate în acest an.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*