Spital „cântător“ la Sibiu – Copiii, vindecați prin muzică și socializare

Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda“ din Sibiu va deveni în curând primul „spital cântător“ din Europa de Est. Spitalul a obţinut o finanţare pentru realizarea unui program de terapie prin şedinţe de cântat, program ce se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani.

Asociaţia Spitalului de Psihiatrie din Sibiu (ASPS) a obţinut o nouă finanţare pentru realizarea unui program de terapie prin muzică pentru copii. Proiectul este finanţat în cadrul celei de-a şasea ediţii a Programului MOL pentru sănătatea copiilor, alături de alte 18 proiecte din întreaga ţară. Astfel, cel puțin 88 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani vor participa la 22 de ateliere de cântare în grup. „Aceste ateliere au rolul de a stimula comunicarea pacienţilor prin mijloace muzicale, socializarea, relaxarea, detensionarea, creşterea încrederii în sine, dezvoltarea unor abilităţi prin contactul cu instrumentele muzicale, învăţarea prin muzică, dezvoltarea creativităţii şi descoperirea unor noi moduri de exprimare. Prin evaluarea fiecărui participant la grupuri, vor fi urmărite obiective terapeutice specifice precum îmbunătăţirea stării psihoafective şi fizice, dezvoltarea unor abilităţi sau diminuarea unor deficienţe, creşterea capacităţii de relaţionare, stimularea încrederii de sine“, explică Roxana Fediuc, voluntar în cadrul ASPS. Cursul demonstrativ al programului, care este deja funcţional, va avea loc în data de 30 ianuarie.

Proiect de 18.000 de lei

spital psihiatrieActivităţile cu copiii se vor derula la CSM Copii şi ocazional în exterior, în parcul Spitalului de Psihiatrie Sibiu, atunci când vremea o va permite. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 18.000 de lei, din care aproape 14.000 de lei sunt oferiţi prin programul derulat de MOL. Prin proiect vor fi achiziţionate instrumente muzicale pentru acompaniament, care pot fi cu uşurinţă utilizate de copii, fiind destinate menţinerii ritmului şi intervenţiilor de percuţie (seturi de tobe cu diferite tonuri, din diverse culturi muzicale, tamburină, castaniete, xilofon). Instructorii sunt cei care cântă melodia prima oară, o repetă pentru a obţine participarea membrilor grupului, care prin repetare fixează linia melodică şi textul. Instructorii se folosesc de acompaniament, de chitară şi de instrumentele de percuţie, încurajează copiii să experimenteze diverse sunete, să utilizeze pe rând instrumentele, să menţină sau să marcheze ritmul. Prin repetări, implicarea treptată în efortul creativ, introducerea câte unui element de acompaniament, se obţine un cor reuşit care bucură toţi participanţii. Repetarea melodiilor are şi rol de exerciţiu fizic, având în vedere că în timpul cântatului sunt produse endorfine şi imunoglobină.

Muzica vindecă

Patologiile pentru care se recomandă activităţi de melo- şi muzicoterapie, tratate frecvent în Secţia Psihiatrie Infanto-Juvenilă şi CSM, sunt întârzierea mentală uşoară, medie, severă cu sau fără deficienţe de comportament, tulburarea specifică de achiziţie a vorbirii articulate, tulburarea de achiziţie a limbajului expresiv, tulburări de achiziţii şcolare, tulburări de dezvoltare motorie, tulburări hiperkinetice şi tulburări de conduită, tulburări mixte de conduită şi tulburări emoţionale, tulburări emoţionale ale copilăriei, tulburare opoziţională cu provocare, ori paralizie cerebrală spastică.
Sute de pacienți

Numărul de externări în anul 2013 din secţia Psihiatrie Copii a fost de 562 pacienţi, la care se adaugă consultaţiile şi terapiile înregistrate la CSM Copii, în număr de 843, conform statisticii spitalului sibian.

Margareta LUPU
eta@mesageruldesibiu.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*