Spectacolul Arborelui Lalea e aproape de debut, la Palatul Brukenthal Avrig

Cea mai cunoscută minune a naturii, ce poate fi întâlnită și în zilele noastre într-una din frumoasele grădini ale Complexului Baroc Palatul Brukenthal Avrig, Arborele Lalea (Liriodendron Tulipifera), este pregătită, din nou, pentru spectacolul anual al înfloririi. În câteva zile, coroanele celor doi bătrâni arbori din „Grădina cu triunghiuri”, se vor umple de frumoase flori gălbui – portocalii, de forma unor lalele, ce vor da un plus de farmec și frumusețe acestui loc binecuvântat.

Foto: Palatul Brukenthal Avrig

Arborii cu lalele din grădina Palatului Brukenthal Avrig vor rămâne înfloriți aproximativ două săptămâni, timp destul pentru pasionații de biologie sau simplii iubitori de frumos și natură, să-și rezerve o escapadă aici, pentru a-și „încărca bateriile”.
”Pe lângă admirarea frumoaselor flori, ce strălucesc asemeni unor mărgăritare în marea de frunze verzi, oaspeții Palatului Brukenthal Avrig se pot bucura de o plimbare în tihnă prin frumosul domeniu, unde natura e cu adevărat spectaculoasă și extrem de colorată în această perioadă, sau pot lenevi pe o canapea sau bancă aflată la umbra arborilor, acordând atenția necesară și deosebit de liniștitoare, ciripitului păsărilor sau susurului pârăiașelor ori fântânii arteziene de la baza impetuoaselor și binecunoscutelor scări ale complexului. Iar dacă plimbarea este condimentată cu o cafea aromată, o limonadă răcoritoare, un pahar de vin bun ori un prânz sau o cină savuroasă, servite la terasa restaurantului de aici, se poate crea foarte ușor ”tabloul” unei vizite deosebit de relaxante”, spun reprezentanții complexului.


Până nu demult, Arborii Lalea de la fosta Reședință de vară a baronului Samuel von Brukenthal erau unici în țara noastră, existența lor aici având o vechime de aproximativ 260 de ani, din perioada fostului guvernator al Transilvaniei. De altfel, acești arbori s-au aflat printre speciile de plante aduse la reședința sa din Avrig de Samuel von Brukenthal, alături de sparanghel, ananași, portocali, lămâi, cartofi etc.
Liriodendron Tulipifera este un arbore de talie originar din America de Nord. Coroana sa are forma ovoidală, iar frunzele au formă de liră.
Florile acestui arbore au formă de lalea sau crin, sunt de culoare galben – verzui – portocaliu, faza maximă de înflorire fiind la sfârșitul lunii mai – începândul lunii iunie.
Fructele arborelui au forma de conuri alungite.
Așadar, poftiți la Palatul Brukenthal Avrig și vă bucurați de specacolul naturii realizat de Arborele Lalea!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*