Sorin Radu, rectorul ULBS: ”Este oportun ca ULBS să preia, dacă există posibilitatea, Spitalul CF Sibiu”

Prof. dr. habil. Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că ULBS a primit o propunere din partea Universităților de Medicină și Farmacie de a ne asocia propunerii lor de a solicita Ministerului Transporturilor și Guvernului României preluarea, sau darea spre administrare a Spitalului CF Sibiu. Senatul Universității a considerat că este oportul ca ULBS să preia acst spital, pentru a-l transforma într-unul universitar.

Foto: Spitalul General CF Sibiu

Rectorul ULBS, Sorin Radu spune că nu a fost niciodată o ofertă făcută universității de achiziționare a Spitalului General CF Sibiu și nici ULBS nu am făcut o oferă de achiziționare a spitalului CF. ”A fost, însă, o propunere din partea Universităților de Medicină și Farmacie de a ne asocia propunerii lor de a solicita Ministerului Transporturilor și Guvernului României preluarea, sau darea spre administrare a Spitalului CF Sibiu. Deci nu implica sub nicio formă resursă financiară în achiziționarea spitalului ca atare, ci preluare în administrare, un proiect inițiat de UMF-uri (n.r. – Universități de Medicină și Farmacie), la care ne-am asociat, dar nu am luat o decizie în nume propriu.

În momentul în care ni s-a făcut propunerea am venit în Senatul Universității, am discutat, am solicitat un punct de vedere, iar punctul de vedere votat în unanimitate a fost acela că este oportun ca ULBS să preia, dacă există oportunitatea, acest spital”, explică Sorin Radu.

Tot el explică și motivele pentru care Senatul ULBS a considerat oportună o astfel de decizie. ”După cum știi, cam toate spitalele din orașul Sibiu sunt clinici universitare. Dar nu avem un spital universitar. În România, conceptul de spital universitar nu există. Dorința mea, a colegilor mei și a UMF-urilor este să dezvoltăm un spital universitar, care va respecta, bineînțeles, legislația în vigoare, în măsura în care noi vom primi aceste clădiri, și personal, tot ce implică, să le dezvoltăm ca pe o clinică universitară. Nu vom schimba profilul, rămâne mai departe deschis pacienților, dar vrem să îl transformăm într-un spital care să aibă servicii foarte bune și, evident, să dezvoltăm un centru de excelență pe un anumit domeniu, în această zonă”, continuă prof. dr. habil. Sorin Radu

Rectorul spune că încă nu s-a primit un răspuns official final de la Ministerul Transportutilor, însă există semnale că această prelare ar fi posibilă. ”Pot să vă confirm că am participat la o întâlnire cu domnul premier Nicolae Ciucă și cu mai mulți miniștri din guvernul domniei sale, unde s-a discutat această chestiune. S-au discutat o serie de detalii tehnice, pentru că, dacă e să vorbim despre preuatea spitalului CF Sibiu, evident trebuie să avem acces la mai multe informații, nu doar să știm că există un corp sau trei corpuri de clădire aici”.

Tot rectorul explică faptul că, în cadrul acelei discuții catalogate drept ”confidențială” s-au enunțat două aspecte: constituirea unei comisii care să caute calea potrivită de transfer a acestor spitale de la Ministerul Transporturilor și larificare a relațiilor dintre solicitanți, deoarece, la Sibiu de exemplu, nu doar ULBS a slicitat preluarea Spitalului General CF, ci și Prefectura, pentru Ministerul de Interne. ”În Sibiu, alături de intenția depusă de universitate, a mai fost o solicitare venită din partea prefecturii, a Ministerului de Interne. Din informațiile pe care le am, Minsterul de Interne a declinat între timp interesul pentru spitalul CF din Sibiu. Nu am însă o confirmare oficială în acest sens”, explică prof. Sorin Radu.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*