Sondaj. PSD și PNL, pe primele locuri pentru europarlamentare. Peste 50% dintre români își exprimă intenția „sigură” de a participa la vot.

Dacă duminică ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, PSD și PNL s-ar plasa pe primele poziții după intenția de vot, urmate de AUR, scrie Monitorul de Cluj.

Foto: Arhivă

PSD ar obţine 29,5% din voturi, PNL – 18,8%, AUR – 18,4% dacă duminică ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, procentele fiind raportate la numărul celor care au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot. Procentele se modifică în cazul celor care declară că în mod singur vor merge să voteze şi care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă.

Estimare participare vot alegeri europarlamentare

În ceea ce privește participarea la vot, mai bine de jumătate dintre respondenți (50.9) și-au exprimat intenția de în acest sens.

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că „sigur nu” vor merge la vot şi 10 „sigur da” vor merge la vot, 18.5% dintre români au ales 1, 1.6% au ales 2, 2% au ales 3, 2.4% au ales 4, 9.5% au ales 5, 1.6% au ales 6, 4.3% au ales 7. 4.7% indică 8, 4% 9 şi 50.9% indică 10. 0.6% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Ce partide ar vota românii la alegerile europarlamentare?

Respondenţi care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă (68.7% din total eşantion).

Raportat la cei care au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (68.7% din total eşantion).
-PSD – 29.5% dintre români ar vota cu PSD,
-PNL – 18.8% cu PNL,
-AUR -18.4% cu AUR,

-Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD) ar vota 12.9% dintre români,
-SOS ar obţine – 6.5% dintre opţiunile de vot.
-UDMR – 4.8% dintre cei care şi-au exprimat o opţiune de vot,
-AER – 3.4% pentru Alianţa AER (Partidul Verde şi Partidul Ecologist Român),
-Pro România – 3% dintre cei intervievaţi îşi exprimă opţiunea de vot pentru Pro România,
-REPER – 0.5% pentru REPER,
-2.2% dintre respondenţi îşi exprimă preferinţa pentru alt partid.

Intenții de vot și preferințe concrete pentru un partid politic

Respondenţi care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă si declară că merg sigur la vot (39.3% din total eşantion).

Raportat la cei care au exprimat o preferinţă concretă pentru un partid din listă (nu au fost luaţi în considerare nehotărâţii şi non-răspunsurile) şi acordă nota 10 la întrebarea privind prezenţa la vot (38.5% din total eşantion),
-PSD – 27.1% dintre alegători ar vota cu PSD,
-PNL – 19.8% cu PNL,
-AUR -17.9% cu AUR,
-Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD) ar obţine 16.2% din totalul voturilor, UDMR ar obţine – 4.9%.
-SOS – 7.1% dintre alegători,
-AER – 1.9% pentru Alianţa AER (Partidul Verde şi Partidul Ecologist Român).
-Pro România – 1.9% dintre cei intervievaţi ar opta pentru Pro România,
-REPER – 0.9% pentru REPER.
-1.6% dintre voturi ar merge către alt partid.

SOS România și-a dublat intenția de vot 

„INSCOP Research a măsurat în premieră prezenţa declarată şi intenţia de vot pentru alegerile europarlamentare. În ceea ce priveşte prezenţa, se observă un nivel declarat foarte ridicat, 50,9% dintre români spunând că vor merge sigur la vot, ceea ce reprezintă un procent aproape similar cu nivelul record de prezenţă înregistrat oficial la alegerile pentru Parlamentul European din 2019 de 51,7%.

În ceea ce priveşte intenţia de vot, pentru o maximă trasparenţă, am ales să prezentăm atât clasamentul partidelor în rândul populaţiei care are o opţiune clară, cât şi clasamentul partidelor în rândul populaţiei care are o opţiune şi declară în acelaşi timp că va merge sigur la vot, adică în rândul votanţilor cei mai mobilizaţi.

Datele arată o clasare pe primul loc a PSD, cu un scor uşor mai mic în comparaţie cu măsurătoarea din luna precedentă care a testat intenţia de vot la alegerile parlamentare.

PNL se clasează de locul doi, foarte aproape de AUR clasat pe locul trei, ambele partide într-o uşoară scădere.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*