Sibiul ÎMBĂTRÂNEȘTE! Ședință la Prefectură și controale

Azi, 24 martie 2023, a avut loc ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, ședință convocată de prefectul județului Sibiu, Mircea Dorin Crețu.

FOTO: Prefectura Sibiu

În cadrul ședinței, Agenția Județeană pentru plăți și Inspecție Socială Sibiu a oferit o prezentare despre serviciile sociale oferite persoanelor vârstnice.

Conform acesteia, evoluția structurii pe grupe de vârstă pune în evidență un accentuat proces de îmbătrânire demografică, ponderea vârstnicilor mărindu-se, astfel:

  • 8,95% în anul 1990;
  • 12,5% în anul 2010;
  • 15% în anul 2017;
  • Prognoza pentru 2050 fiind de 28,9%.

Conform statisticilor Casei Județene de Pensii Sibiu, la 01.08.2022, în județul Sibiu se înregistrau 80.473 pensionari de limită de vârstă, numărul acestora scăzând la data de 15.03.2023 la 80.208 persoane.

În ceea ce privește oferta de servicii sociale rezidențiale pentru persoanele vârstnice, până la data de 15.03.2023, Registrul electronic unic al serviciilor social, consemnează la nivelul județului Sibiu un număr de 17 furnizori de servicii sociale acreditați, care administrează 19 centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, capacitatea acestora fiind de 990 de locuri.

De asemenea, la nivelul județului Sibiu , până la data de 15.03.2023, numărul tuturor serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice este 44, după cum urmează:

  • 5 centre rezidențiale de îngrijire și asistență medico-socială pentru persoane vârstnice, bolnavi cronici în fază terminală;
  • 19 centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice;
  • 3 centre de zi , de socializare și petrecere a timpului liber, pentru persoane vârstnice;
  • 17 servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice.

Toate cele 44 de servicii sociale dețin licență de funcționare și sunt monitorizate periodic de Serviciul Inspecția Socială.

În partea a doua a ședinței, Agenția Județeană pentru plăți și Inspecție Socială Sibiu a prezentat rezultatele controalelor efectuate în anul 2022, în afara controalelor efectuate prin Ordinul Prefectului nr 268/09.06.2022, rezultate furnizate deja către opinia publică la data de 4 octombrie a anului trecut.

Astfel, în anul 2022 au fost evaluate în teren 9 servicii sociale destinate persoanelor vârstnice, dintre care 1 public și 8 private. Evaluările efectuate în teren de către Serviciul Asistența Socială s-au finalizat cu propunerea de acordare a licenței de funcționare pentru 6 servicii sociale, 1 public și 5 private. Pentru 2 servicii sociale private s-a menținut licența de funcționare cu dispunere de măsuri, 1 urmând să fie reevaluat în anul 2023 la expirarea termenului de implementare a măsurilor.

De asemenea, pentru obținerea de noi licențe de funcționare, în cadrul procesului de reacreditare au fost evaluate în teren 12 servicii sociale destinate vârstnicilor, dintre care 6 publice și 6 private. Evaluările efectuate în teren, la cele 12 servicii sociale, s-au finalizat cu propunerea de acordare a unei noi licențe de funcționare pentru 11 servicii sociale, 6 publice și 5 private.

În ceea ce privește 1 serviciu social privat, finalitatea a constat în menținerea licenței de funcționare cu dispunere de măsuri, urmând să fie reevaluat în anul 2023, la expirarea termenului de implementare a măsurilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*