PROVOCARE. Sibianul Fane Tulpan încearcă o nouă ascensiune în Himalaya, după ce a cucerit Everestul, în 2003

Teodor ”Fane” Tulpan pleacă din nou spre Himalaya. De această dată sibianul și-a propus să cucerească, împreună cu partenerul său de ascensiune, Cătălin Mastan, vârful Kangchenjunga (8.586 m), al treilea din lume ca înălțime, după Everest și K2.

Fane Tulpan și Cătălin Mastan vor pleca spre Kathmandu, Nepal, vineri după-amiază și, dacă totul decurge conform planurilor, se vor întoarce la finalul lunii mai. ”Împreună cu partenerul meu, Cătălin Mastan, cu care am mai făcut alte ascensiuni în România, Iran, Himalaya, vom pleca mâine după-amiaza spre Kathmandu, Nepal, într-o noua expediție, în încercarea de a urca pe vârful Kanchenjunga – 8.586 metri. Dacă totul decurge bine, ne vom întoarce la finalul lunii mai. Facem parte dintr-o echipa internațională, alături de alpiniști canadieni, olandezi, americani, englezi și indieni. Știu că anul acesta sunt foarte multe echipe pentru ascensiuni, inclusiv echipe formate din români, și sper să putem duce la bun sfârșit această nouă provocare.”, spune primul sibian care a ajuns pe vârful Everest.

Tot Fane povestește și despre cum se așteaptă să decurgă expediția. ”Traseul este pe partea sudică a vârfului Kangchenjunga. Vom merge cam 10 zile pe jos, până în tabăra de baza, apoi vom incepe perioada de aclimatizare și de echipare a taberelor superioare cu corturi, corzi, mâncare. După 10 mai, probabil vom încerca vârful, dacă vremea e prielnică. Este un vârf dificil, din pricina avalanșelor și a pasajelor tehnice din ultima tabără spre vârf.”, explică alpinistul sibian care pleacă pentru a patra oară în munții Himalaya.

Fane Tulpan pregătește această expediție din toamna anului 2019, dar a intervenit blocajul mondial generat de pandemia COVID și a trebuit să amâne totul. ”Ne-am pregătit permanent. Pregătirea a constat mai ales în ture în munții noștri, iesiri cu bicicleta, alergare. Costurile sunt ridicate, în pricipal din cauza taxei de vârf. Ajung la cca. 15.000 dolari de persoană.”, spune sibianul pentru care, nimic nu este prea costisitor atunci când e vorba despre pasiune vieții lui: muntele.

 

Teodor ”Fane” Tulpan este unul dintre alpiniștii români care au cucerit cel mai înalt vârf montan din lume, vârful Everest (8.848 m), în 2003. Ascensiunea a fost realizată pe 22 mai 2003, la ora locală 10.00. Alături de Fane au mai urcat pe vârf în cadrul aceleiași expediții, „Everest 2003″, Marius Gane, Lucian Bogdan și americanul de origine română, Gheorghe Dijmărescu. Sibianul are un palmares impresionant, în care și-a înscris câteva dintre cele mai înalte vîrfuri muntoase din lume: munții Pamir – atinge vf. Lenin –7.134 m, munții Caucaz, escaladează vf. Elbrus, 5.642 m și Ushba – 4.710 m, munții Anzi – urcă pe vf. Aconcagua – 6.962, Vf. Kilimandjaro, – 5.885 m etc.

În 1999, cu ocazia expediției în munții Tien Shan, escaladează vf. Khan Tengri – 7.010 m și stabilește recordul național de altitudine la lansarea cu parapanta (6.000 de metri – premieră mondială), după ce, în prealabil, urcă de două ori pe vârf, încercând să se lanseze de acolo.

Este instructor national salvamont la Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania, professor la catedra de Eeducatie Fizica și Sport a Facultății de Științe din cadrul ULBS și membru voluntar salvamont în cadrul Asociației Salvatorilor Montani Sibiu.

Despre Kangchenjunga

Kangchenjunga este al treilea vârf ca înălțime din lume, după Everest și K2, cu o altitudine de 8.586 de metri.

Prima ascensiune a fost făcută la 25 mai 1955 de britanicii Joe Brown și George Band. Până în anul 1852 s-a considerat că acest munte ar fi cel mai înalt din lume, însă măsurătorile trigonometrice efectuate de englezi au stabilit că muntele urmează ca altitudine după Everest și K2. Alpiniștii care respectă tradiția populației locale sikkim, care crede că muntele este „sfânt”, se opresc la câțiva pași de vârful propriu-zis.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*