Semnal de alarmă din partea ITM Sibiu! Tragedia din București s-ar putea repeta și la Sibiu

Un incendiu cu urmări tragice, precum cel petrecut în clubul Colectiv din București, s-ar putea produce și la Sibiu, dintr-o eroare umană, avertizează Francisc Szombatfalvi-Török, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu.

torok

Francisc Szombatfalvi-Török, șeful ITM Sibiu

Angajații nepregătiți pentru posturile pe care le ocupă sau cu o condiție psihică precară, dar și insuficienta evaluare a riscurilor la locul de muncă ar putea genera oricând o tragedie similară cu cea care a îndoliat acum România, avertizează Török.

Întrebat de reporterul Mesagerului de Sibiu dacă se poate întâmpla în județul Sibiu ceea ce s-a întâmplat la București, Török a răspuns afirmativ. „Există și hazard, există și locuri de muncă în asemenea cluburi care nu sunt bine definite din punct de vedere al riscurilor”, motivează șeful ITM Sibiu, adăugând că 83 la sută dintre accidente sunt din cauza comportamentelor riscante ale angajaților.

Începând de astăzi, zece inspectori vor controla cele 60 de localuri care își desfășoară activitatea și pe timp de noapte în județul Sibiu, în ceea ce privește relațiile de muncă, respectiv securitatea și sănătatea în muncă, tematica acestei campanii fiind orientată clar pe folosirea obiectelor pirotehnice.

Francisc Szombatfalvi-Török a mai subliniat că ar trebui evaluate mai bine riscurile la locul de muncă, iar personalul ar trebui pregătit în acest sens. Din păcate, ITM nu poate sancționa direct nici un angajator, dacă în urma controalelor constată că au fost încadrați salariați nepregătiți sau ale căror sarcini nu corespund cu fișa postului.

În județul Sibiu își desfășoară activitatea doar zece tehnicieni pirotehniști autorizați.

Potrivit legii, deținerea sau comercializarea fără drept a articolelor pirotehnice poate fi sancționată cu închisoarea de la 3 luni la un an.

Împreună cu Poliția, Jandarmeria și ISU, ITM Sibiu a efectuat în anul 2014 șapte acțiuni de noapte, 111 controale soldate cu 64 de sancțiuni în valoare totală de 55.000 de lei, iar anul acesta au fost întreprinse deja cinci astfel de acțiuni, în 57 de unități, și s-au acordat 44 de sancțiuni, în cuantum total de 64.900 de lei.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*