Șelimbărul a sărbătorit 700 de ani de la prima atestare documentară. Distincția rectorului ULBS

În cadrul unei ceremonii festive desfășurate astăzi la Cineplexx Sibiu, comuna Șelimbăr a marcat 700 de ani de la prima atestare documentară. Totodată, în cadrul evenimentului le-a fost decernat titlul de Cetățean de Onoare al comunei rectorului ULBS,  Prof. univ. dr. habil. Sorin Radu și doamnei Maria Neghină, fondatoarea Corului Vocal Vestala din Veștem.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Festivitatea a fost condusă de primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu și a a avut invitați de marcă, precum IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, directorul Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, Dan Nanu, Raluca Turcan, Ministrul Culturii, senatorul Niclae Neagu și alte personalități ale vieții academice, culturale și administrative ale județului.

După Binecuvântarea rostită de ÎPS Laurențiu Streza și discursurile invitaților, Prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul ULBS și Dan Nanu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Sibiu au vorbit despre istoria localității.

A urmat momentul culminant al evenimentului, în care primarul Marius Grecu a înmânat titlul de Cetățean de Onoare al comunei Șelimbăr rectorului ULBS, Sorin Radu și doamnei Maria Neghină.

”Pot să fac o mărturisire. Când m-a sunat domnul primar să îmi spună despre acest eveniment, prima reacție a fost <<nu, nu se poate, nu e momentul potrivit>>. Pentru că avem prea multe pe cap. (…) După care am zis <<da>> pentru că mi-a zis domnul primar că va fi și doamna învățătoare Neghină prezentă. Al doilea gând, a fost acela de a verifica dacă mi-am plătit impozitul. Ce cetățean de onoare să fie la comuna Șelimbăr dacă nu și-a plătit impozitul? Și nu e o glumă.

Apoi, să știți, mi-am scris de două ori discursul și l-am șters. A treia oară a ieșit, mi-era teamă că o să scap vreo perlă.

Am crescut la Mohu, sunt născut la Săliște, dar de aproape 51 de ani locuiesc, trăiesc la Mohu. Am făcut școala la Mohu, am continuat la Șelimbăr, mi-am cunoscut prietenii. Pot spune că tot ce a însemnat perioada de formare a ținut de Mohu, de învățătorii mei, de preoții din sat. Am fost copilul satului și soția a fost adoptată de sat. Fetele mele s-au născut și au crescut acolo și toate drumurile lor prin alte părți le-au întors tot la Mohu. Drept urmare, sunt cetățean al comunei Șelimbăr”, a mărturisit prof. Sorin Radu.

”Vă mulțumesc pentru că mi-ați apreciat activitatea cultural-artistică ce am depus-o timp de 50 de ani. Mă simt onorată că astăzi, la aniversarea celor 700 de ani de atestare documentară a comunei Șelimbăr, mi-ați decernat înalta distincție de Cetățean de Onoare al comunei. Aș dori, deși nu sunt aici prezenți, să le mulțumesc tuturor veștemenilor care au fost alături de mine de-a lungul timpului și, în mod deosebit, doresc să le mulțumesc membrilor grupului vocal folcloric Vestala din satul Veștem, cu care am colaborat timp de 50 de ani. Fără ei, eu nu aș fi fost astăzi aici”, a spus doamna Maria Neghină.

Cu această ocazie au fost înmânate diplome de onoare și altor persoane care își au riginile în comuna Șelimbăr, locuiesc acolo sau și-au adus contribuția la dezvoltarea localități. Printre aceștia se numără Raluca Turcan, ministrul Culturii, Lucian Trefaș, inspector șef al ISU Sibiu, Dan Nanu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, Vlad Vasiu, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu ș.a.

Potrivit primarului Marius Grecu, manifestările culturale dedicate aniversării a 700 de ani de la prima atestare documentară a comunei se vor desfășura pe parcursul întregului an.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*