Secția de Neurologie a Spitalului Județean revine „acasă”

Secția de neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență de pe strada Pompei Onofrei a fost complet renovată și reutilată. Primii pacienți vor ajunge aici începând de săptămâna viitoare.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Clădirea care găzduiește secția de Neurologie este încadrată ca monument istoric de interes național și datează din anul 1914.

Lucrările au fost finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene printr-un contract semnat pe 29.11.2017, a cărui valoare finală a fost de 40,26 milioane lei, din care 561 mii lei a reprezentat contribuția Consiliului Județean Sibiu.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Obiectul contractului a constat în finanțarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și echipare medicală a Clinicii de Neurologie, cu o capacitate de 75 de paturi pentru spitalizare continuă și de zi, 6 paturi de ATI și 4 paturi pentru pacienții cu AVC tratați prin tromboliză.

Foto: Mesagerul de Sibiu

O componentă distinctă a constituit achiziția mobilierului și aparaturii medicale de ultimă generație, acestea contribuind la creșterea calității serviciilor medicale.

Consiliul Județean Sibiu a încheiat 13 contracte cu furnizori de echipamente medicale, fiind achiziționate: computer tomograf, ecografe, electromiograf, ecograf Doppler,  sistem de epurare sanguină, paturi electrice, frigidere și mobilier medical, valoarea totală fiind de 8.708.053,34 lei, fără TVA.

Foto: Mesagerul de Sibiu

„Ne aflăm la finalul unei investiții care a presupus un efort amplu din partea întregii echipe formate din specialiștii Consiliului Județean Sibiu, constructori, cât și din medici și personal medical. Împreună am trecut prin problemele generate de pandemie și de  criza de personal și materiale din domeniul construcțiilor. Ne-am mobilizat, am găsit soluții, iar astăzi suntem în fericita situație de a reda sistemului medical județean o clădire complet reabilitată, modernizată și dotată cu echipamente de înaltă performanță”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Foto: Mesagerul de Sibiu

În clădirea edificată în anul 1914, care este inclusă în lista monumentelor istorice clasă A, de valoare națională, vor activa 8 medici titulari, 16 asistente medicale, 14 infirmiere și 5 brancardieri. Pentru aceștia au fost amenajate cabinete, vestiare și o sală dedicată raportului de gardă și pregătirii profesionale.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Pacienții vor avea la dispoziție saloane de 2,3 și 4 paturi, fiecare având grup sanitar propriu. Au fost montate două lifturi, unul fiind destinat exclusiv transportului de pacienți. Clădirea dispune de instalații noi de climatizare și încălzire, de tâmplărie și termoizolații eficiente, ce vor scădea cu peste 20% consumul de energie destinat încălzirii.

Foto: Mesagerul de Sibiu

„Avem aceleași condiții și dotări pe care le au clinicile private. Aici, putem diagnostica aproape toate afecțiunile neurologice și vom putea interveni mult mai eficient în favoarea pacientului. Întreaga clădire corespunde actului medical”, a declarat prof. dr. Corina Roman-Filip, medicul-șef al Secției Clinice de Neurologie.

Pe perioada lucrărilor, Secția Clinică de Neurologie a funcționat în clădirea Maternității de pe Bulevardul Corneliu Coposu, la o capacitate redusă, de doar 30 de paturi.

Foto: Mesagerul de Sibiu

„Trebuie să le mulțumesc pacienților și personalului medical pentru că au înțeles că o astfel de reabilitare amplă este un proces de durată. Știu că a fost greu, că medicii au fost nevoiți să se adapteze la spațiul în care temporar a funcționat această secție. În acest fel au menținut specializarea funcțională, în folosul celor care aveau nevoie de diagnosticare și tratament”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Finalizarea investiției a fost mult întârziată din cauza faptului că primul contract de execuție, atribuit în 2018 Asocierii Construcții SA – Sferacon SRL a fost reziliat în anul 2020 pe fondul nerespectării graficului de lucrări. A urmat o perioadă de 10 luni, în care a fost reluată procedura atribuirii contractului de lucrări iar proiectul tehnic a fost completat cu lucrările suplimentare apărute.

Tot din acest motiv costurile totale ale proiectului au crescut de la o valoare eligibilă de 29.425.572,54 lei, calculată în anul 2016, la o valoare actualizată de 39.728.927,60 lei.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*