SCRISOAREA CITITORULUI | Vorbe serioase

Vorbim mereu despre acte de caritate venite în ajutorul celor aflați la nevoie. Acum, în aceste dramatice zile, constatăm însă că dorința unora de câștig nu ține seamă de nimic.

În numai câteva zile, banalele măști destinate a proteja împotriva virusului ucigaș numit coronavirus s-au scumpit de cinci-șase ori și chiar mai mult. Știindu-se că, în această situație, „marfa” este mai căutată, profitorii au hotărât să dea atacul. Acum, neneacă! Nu cumva miroase a speculă? Oricum, unica rațiune este dorința de câștig fără limite, fără opreliște.

Totul s-a scumpit incredibil de mult, fie că sunt medicamente, substanțe dezinfectante, echipamente de protecție sau alimente. Iată așadar că, în spatele îndemnului la caritate, trâmbițat pe toate canalele media, unii, ahtiați de câștig, nu se sfiesc să introducă mâna în buzunarele semenilor lor aflați în situația de a se apăra pe ei și pe copiii lor de năprasnica molimă. În această situație, ar fi fost normal ca toate aceste medicamente și echipamente să se comercializeze la cel mai scăzut preț, tocmai pentru a fi ajutați bieții oameni. Acesta ar fi fost actul de umanitate real. Pe de altă parte, prin comercializarea unei cantități mai însemnate în această perioadă față de obișnuit, afaceriștii ar fi câștigat și s-ar mai fi umplut desagii după dorință. Se pare însă că rapacitatea celor nesățioși nu are limite. Cuvintele mari vehiculate sunt de fațadă, mincinoase și cinice. Adevărurile se află ascunse în spatele vorbelor. Prea multor vorbe seci care se vântură în exces.

Realitatea, dragi prieteni, din păcate, în cele mai multe cazuri, este alta și oamenii știu. Au învățat și mai învață încă.

Totuși, acum, neîntârziat, este vremea să fie luate măsuri drastice, radicale. Măsuri categorice, astfel încât populația să observe că cineva se gândește la oamenii acestei țări, că nu sunt disprețuiți la infinit. Ei contează de altfel mai mult decât bișnițarii și afaceriștii din întuneric. Ei constituie temelia societății, doar prin ei, cei mulți, se poate întrevedea o viață normală cinstită și demnă. Dacă nu există respect pentru poporul întreg, dacă nu există argumente pentru a se instala o credibilitate sănătoasă și un respect pe măsură între toate categoriile sociale, totul se va duce de râpă.


Elena OLARU MIRON

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*