SCRISOAREA CITITORULUI | Unde suntem?

Un şoarece este vânat cu un baston. Aleargă şi se piteşte sub o canapea, apoi sub un fotoliu, după sobă şi îngrozit bietul caută crăpătura din zid prin care intrase pentru a se întoarce şi a se salva. Numai că el constată că locul fusese blocat, astupat cu ciment. Ce să facă? Nici în casă, dar nici afară?!

Astfel se întâmplase şi cu preşedintele: dacă nu a fost de acord cu oarece numire a unei persoane de către PSD, fusese ameninţat cu suspendarea. Orice alergătură printre argumente era zadarnică întrucât legea (?) îl obliga să fie de acord şi să aprobe chiar să-şi dea semnătura asupra numirii propuse de PSD. I se impusese pur şi simplu. Deci, era silit să „ingurgiteze” otrava. Acum după oarecare timp i se impusese tocmai acel acord al său operat sub presiunea PSD respectiv al legii existente.

Aş numi acest mod de a elabora astfel de legi cel puţin contradictoriu. Nu spun cum îl numesc eu. Afirm doar că este un fel de joc diabolic. Expresia care-mi vine în minte o ţin pentru mine deşi bine ştiu că mulţi înţeleg. Oricum, dacă toate legile se construiesc în acest fel şi în astfel de scopuri nu trebuie să ne mire că totul este anapoda. Populaţia, oamenii de rând nu îşi explică cum o astfel de (ne) logică poate fi transpusă în astfel de legi. Este simplu a înţelege că orice om cu un cât de mărunt simţ al realităţii nu poate accepta malignitatea acestui sistem. Uluiala, pur şi simplu ne lasă perplecşi pe majoritatea dintre noi. Probabil că aceasta se şi urmăreşte: omul să abandoneze orice idee, orice opinie fiind încredinţat că orice intervenţie, orice strigăt este zadarnic. Mafia autohtonă, nenumăratele clanuri care, iată, au ajuns să se războiască pe străzile capitalei, în vecinătatea celor mai importante instituţii publice sunt pe cale de a conduce ţara pur şi simplu.

Ce s-ar mai putea spune la aceste aspecte?

Pe de altă parte, oamenii, mai mult sau mai puţin naivi, unii chiar indiferenţi ca şi o parte din pensionari sunt destul de uşor momiţi să voteze pe cine se doreşte, adică tocmai pe aceşti uzurpatori ai ţării în schimbul unor mărunte beneficii. Nu ştim mulţi dealtfel că pe oricine ar vota ei, în unele cazuri, în funcţii înalte apar nume absolut necunoscute. Cine îl votează pe Dragnea, dar pe Grindeanu, dar pe V. Dăncilă, Nicolicea, Şerban, Iordache? Eu nu! Dar voi? Voi cei din Glâmboaca sau din Huşi? Ce să mai vorbim de fetişcanele necunoscute intrate pe uşile din dos şi remunerate cu sume apreciabile?

Dacă întoarcem privirea spre poliţie, constatăm că parte dintre aceştia nu sunt instruiţi cum s-ar cere. Se ştie că după pensionarea unui mare număr de angajaţi, au fost angajaţi alţii aproape luaţi de pe  stradă în scopul de a completa efectivul. De aceea, iată, se observă că în rândurile acestora au fost descoperite mai multe acte de corupţie, consum de droguri şi relaţii sexuale bazate pe şantaj. Poliţistul??! Da! Aceştia care sunt puşi să urmărească şi să sancţioneze aceste fapte.

Şi să nu omitem măcar încă un aspect care „doare”. Mă refer la elevi, şcoli şi întreb: oameni bătrâni, ştiţi voi să fi fost păzite şcolile de-a lungul vremilor de către personal special, chiar înarmat? Au fost înregistrate cu ani în urmă atacuri în şcoli sau aiurea? S-a permis cu 50-60 de ani în urmă ca elevii să frecventeze şcolile în ţinute vestimentare sumare şi extravagante şi bijuterii deosebite?

Despre capitolul asistenţă medicală, de asemenea, nu se poate comenta aproape deloc favorabil.

Vă las aşadar să trageţi concluzii despre actualitatea şi viitorul nostru.

Stimate orăşean, bade Niculae, ţaţă Veto, mai părăsiţi telenovelele şi căutaţi a afla ce soartă vă e hotărâtă pentru viitor. Vouă şi familiilor voastre. Să nu fiţi indiferenţi la soarta urmaşilor voştri. Judecaţi după propriile voastre vederi şi aprecieri, nu lăsaţi pe alţii să vă îndrume paşii după bunul lor plac. Întoarceţi-vă la rădăcini şi ascultaţi glasul raţiunii voastre şi glasul ţărânei strămoșeşti care nu poate să mintă.


Elena OLARU MIRON

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*