Sărbătoarea Recoltei 2019 la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organizează astăzi, 29 septembrie, evenimentul “Sărbătoarea Recoltei”. Acesta va avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Târgul de țară, între orele 10 și 16.

Aici vor fi amenajate patru ateliere interactive în cadrul cărora vizitatorii vor învăța de la specialiștii Muzeului diferite metode de conservare a alimentelor.

,,Din recolta bogată trebuia conservat cât mai mult pentru a ajunge cu îndestulare până la următoarea recoltă, totul făcut după metode bine cunoscute din bătrâni. Vom pune la uscat mere, ardei, ciuperci, vom face zacuscă și marmeladă din prune fără zahăr, vom pune varză și gogonele la murat. Legumele se vor înfrăți și într-un ghiveci pe care îl vom servi ca mâncare caldă. Vom depăna povestea pregătirilor de toamnă pentru anul următor. De asemenea, producătorii se vor întrece în a oferi atât legume și fructe proaspete, cât și conserve gata preparate, aceștia ne vor îmbia cu: dulcețuri, siropuri, zacuscă; vor fi și produse lactate, prăjituri și produse apicole, foarte necesare în perioada următoare. Totodată se vor pune la fiert în zăcătoare prunele, pentru ca ulterior să pornim cazanul de pălincă. Vă așteptăm cu drag!“, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

Totodată, în cadrul proiectului ANIMĂ ASTRA, va avea loc și un atelier de prelucrare a cerealelor, unde cei mici, dar și cei mari vor putea participa la etapele în care boabele de grâu și de porumb se transformă în făină și mălai. Moara de mână și sfârnitorile vor fi puse așadar la îndemâna celor curioși, pe scena Târgului de Țară. Se vor desfășura ateliere și în cadrul programului Grădină și peisaj – ateliere tradiționale de zdrobit și de tescuit struguri pentru obținerea mustului, atelier de zdrobit mere și de obținere a sucului de mere, folosind instrumentar arhaic.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*