Samuel von Brukenthal şi Albert Casimir de Saxonia, Duce de Teschen: Doi prieteni şi o pasiune comună – arta!

Secolul al XIX-lea a fost marcat de existenţa a două mari personalităţi care au intrat în istoria lumii prin înfiinţarea, pe baza colecțiilor lor, a două muzee importante: Muzeul Albertina din Viena şi Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Foto: Muzeul Național Brukenthal
Arta a fost cea care i-a îndemnat să colecţioneze mii de lucrări. După ce le-au murit singurele fete (Cristina de Saxonia a murit la doar o zi de la naştere iar la Sibiu, Elisabeth Sophia a murit la doar 4 ani) iar apoi după ce au rămas şi văduvi s-au ocupat şi au trăit doar pentru artă. Spirite deschise şi iluministe ocupate de educarea şi bunăstarea celor din jur, şi-au lăsat întreaga colecţie comunităţilor în care au trait. Astăzi cele două muzee, Albertina şi Brukenthal, le poartă cu mândrie numele și sunt două instituţii muzeale care se mândresc cu colecţii impresionante şi valoroase de artă.
Este interesant că cei doi prieteni Samuel şi Albert au avut multe lucruri în comun, lucruri care le-au marcat viaţa.
Dacă Brukenthal a fost un membu al nobilimii germane, Albert a fost fiul mic al regelui regelui August al III-lea al Poloniei și al reginei Maria Josepha de Austria, verișoară primară a împărătesei Maria Tereza.
S-au întâlnit la Viena şi au legat o pietenie adevărată. Se întâlneau în somptuoasele saloane ale Palatului Schönbrunn sau Belvedere din Viena dar şi în cercurile intelectualităţii şi ale artiştilor din capitala Imperiului. Participau cu regulaitate la întâlnirile francmasonice, amândoi fiind membrii importanţi.
S-au căsătorit cu două fete frumoase venite din familii foarte înstărite. Albert a fost ales ca soţ de Arhiducesa Maria Cristina, a patra fiică şi al cincilea copil al Mariei Tereza iar Brukenthal întors la Sibiu s-a căsătorit cu fiica primarului în funcţie, Sophia Katharina von Klocknern. Ambele soții aveau o stare materială foarte bună şi au avut o mare influenţă asupra soţilor lor. Totodată cele două căsnicii au fost foarte fericite chiar dacă au fost nevoite să treacă cu greu după moartea singurelor fete. Mai târziu, cuplul de la Viena l-a adoptat pe nepotul arhiducesei, unul dintre cei 16 copii ai fratelui ei, Leopold, și al Mariei Ludovica a celor Două Sicilii, ambii morți în 1792. Arhiducele Carol de Austria a fost crescut cu multă dragoste la curtea mătușii și a devenit mai târziu feldmareșal în armata austriacă.
Atât Brukenthal cât şi Albert au asistat la diferite probleme ale Imperiului şi au avut dese întâlniri cu Maria Tereza. Brukenthal a fost guvernatorul Transilvaniei iar Albert guvernatorul Ungariei.
După moartea Mariei Cristina pe 24 iunie 1798, răpusă în timpul unei epidemii de tifos, Prințul Albert a trăit numai pentru colecția sa de artă.La fel, după moartea Sophiei Katharina în anul 1782 Samuel von Brukenthal s-a ocupat de cercetarea impresionantei sale colecţii.
Brukenthal a murit la 81 de ani iar Albert la 83 de ani.
”Cele mai importante moşteniri lăsate de cei doi sunt Palatele Brukenthal şi Albertina ce adăpostesc două instituţii muzeale de top astăzi.
Despre colecţia Muzeului Albertina vom vorbi în alt material.
Vă aşteptăm să aflaţi mai multe în cadrul expoziţiei Albertina & Brukenthal, la Muzeul Naţional Brukenthal din Piaţa Mare, nr. 4, începând din 24 iunie”, îndeamnă Alexandru Constantin Chituţă. managerul Muzeului Național Brukenthal.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura