S-a dat startul înscrierilor pentru celebrul concurs de gătit la ceaun din cadrul Festivalului Zilele Hungarikum

Veste bună pentru pasionații de gătit: s-a dat startul înscrierilor pentru concursul de gătit la ceaun din cadrul festivalului Zilele Hungarikum, care se desfășoară în muzeu ASTRA, în perioada 30 iunie – 2 iulie. Concursul de gătit se va desfășura în data de 1 iulie.

Foto: Hungarikum Napok Nagyszeben

Concursul de gătit la ceaun se va desfășura în data de 1 iulie, în Muzeul în aer liber și va fi organizat pe două categorii:

  • GULYÁS – preparatul care a devenit tradițional în bucătăriile din Transilvania și din Sibiu
  • ALTE PREPARATE UNGUREȘTI – în această categorie se vor înscrie  alte preparate ungurești, gătite în ceaun. La această categorie organizatorii își rezervă dreptul de a selecta ceea ce propun participanții, astfel încât acestea să poată fi incluse în specificul concursului și jurizate. Totuși, vin cu niște propuneri și sugestii: marhapörkölt – tocăniță de vițel ungurească, lecsó – ghiveci unguresc, halászlé – ciorbă de pește.

Cei care doresc să prezinte rețete ungurești reinterpretate pot avea această posibilitate în mod organizat, în afara consursului de gătit.

Programul evenimentului:

7.00 – 7.30: întâlnire în fața Muzeului în Aer Liber ASTRA, poarta unu la Pavilionul Multicultural apoi intrare organizată în muzeu

8.00 – 9.00: Organizare logistică (predare/primire locuri, mese, scaune, lemne), scoaterea tuturor autoturismelor în afara muzeului

9.00 – 14.00: gătit efectiv, timp în care se vor organiza spectacole de dansuri populare maghiare, operetă, evenimente și jocuri pentru copii, precum și alte activități distractive

Până la 14.30: predarea porțiilor către juriu, jurizare

14.30 – 15.30: decernarea premiilor

15.00 – 20.00: concerte și programe culturale, program liber, degustări, debarasare, părăsirea muzeului.

Înscrierile în concurs se pot face prin intermediul acestui  FORMULAR , până în data de 20 iunie 2023, la ora: 23.59

Informații se pot cere și prin e-mail: hid@szeben.ro sau telefonic la numerele: 0745.300234 – Levente Serfőző. Numărul concurenților pe care putem să-i primim în concurs este nelimitat, prin amabilitatea conducerii Muzeului ASTRA, căreia îi mulțumim pe această cale.

Evaluare, premiere și desfășurare

Echipele sunt judecate de un juriu format din profesioniști în gastronomie și personalități, invitați și reprezentanți ai organizatorilor. Jurizarea se va face separat pentru cele două categorii. Decizia juriului este incontestabilă.

Oficial, concursul de gătit se încheie la ora 14.00 și farfuriile destinate jurizării trebuie depuse pe masa juraţilor.

Porţiile alocate juriului vor fi servite în farfurii identice, depuse exclusiv de voluntarii organizatorilor (cu alte cuvinte nu persoanele concurente se deplasează la masa juriului!). Porţia concurentă poate fi însoţită de pâinea concurentului sau/şi murături restul fiind asigurat de organizator (farfurii, linguri, furculiţe, polonice, şerveţele, etc.).

Pentru deservirea și degustarea porțiilor jurizate DOAR organizatorii furnizează cele necesare (tăvi, farfurii, șervețele, linguri, etc.). Concurenții pot contribui, eventual cu murături sau alte suplimente considerate oportune.

Jurizarea va ține cont de următoarele: aroma preparatelor, culoarea, textura alimentelor preparate, aspectul, respectarea tradiționalului și/sau unicitatea. Modul de prezentare per ansamblu a echipelor poate fi un aspect care va fi punctat separat.

Pentru evaluare porțiile se vor preda – exclusiv voluntarilor special organizați pentru asta – până la ora 14:30 maxim (1 porție, aproximativ 10 dkg) în funcție de categoria specificată la înscriere. Farfuriile, tacâmurile speciale pentru juriu vor fi asigurate de către organizatori.

Toate echipele participante vor primi câte o diplomă de participare și cadou special de la organizatori. La fiecare categorie vor fi premiate primele trei locuri care vor primi medalii, diplome și premii.

 

Servirea musafirilor

Fiecare echipă, pe lângă nume va primi şi un număr cu ajutorul căruia vom putea derula deservirea și degustarea.

Publicul larg poate fi servit DOAR după consultarea organizatorilor, pentru că sunt necesare diferite activități logistice.

După ce porţiile destinate spre jurizare ajung pe masa juriului și organizatorul dă acceptul se poate începe servirea publicul larg (prieteni, vecini, cunoscuţi, invitaţi, turişti, vizitatori, etc.).

În afara membrilor echipei toate persoanele să fie servite pe baza prezentării unor Vouchere asigurate DOAR de organizator, pentru a putea fi derulată acţiunea în condiţii cât mai civilizate.

Fiecare echipă concurentă, indiferent de cantitatea gătită este rugată să ofere spre degustare minimum 10 porţii, respectând regula „DOAR contra Voucher”. Fiecare porţie servită publicului larg, respectiv o cotă parte din valoarea fiecărui Voucher prezentat de echipă se va „deconta” la sfârşitul evenimentului. Diferența reținută de organizator va acoperi cotă parte din cheltuielile de organizare.

Organizatorii vor pune la dispoziția echipelor boluri termorezistente şi de unică folosinţă, linguri, pâine, şerveţele. La fiecare Voucher prezentat echipa va deservi persoana respectivă cu o porție din preparatul gătit.

Fiecare echipă va spune organizatorului, în funcție de mărimea ceaunului în care gătește câte porții oferă publicului larg (minim 10!). Organizatorul va pune la dispoziția echipelor pâine, boluri, șervețele, lingurițe în funcție de acest număr, tot astfel se vor distribui și Voucherele.

Vizitatorii, turiştii vor putea intra în posesia Voucherelor în mod organizat, într-un loc special amenajat pentru această acțiune, contra unei donaţii. Vor beneficia de Vouchere inclusiv invitaţii organizatorilor (dansatori, animatori, meşteri populari, invitaţi speciali, etc.).

La solicitarea Voucherelor persoanele vor putea alege ceaunul din care vor dori să deguste (echipa – numărul).

Procurarea voucherelor se va putea face începând cu orele 12, dorim în acest fel să evităm aglomerările inutile şi neplăcerile aferente.

Este foarte important ca cel puțin una dintre persoane să prezinte în dimineața evenimentului o adeverință de la medicul de familie (sau specialist) că este aptă pentru a găti și a deservi publicul (clinic sănătos). Totodată, este necesară demonstrarea provenienței produselor și a calității acestora (mai ales în cazul cărnii: factură, bon fiscal și copie certificat veterinar!). Susținem producătorii și fermierii locali, astfel vă încurajăm să vă procurați produsele local.

Organizatorul pune la dispoziție  fiecărei echipe și oferă: o masă și două băncuțe, loc de foc, special amenajat, apă, lemne pentru foc, boluri, tacâmuri, pâine. șervețele pentru servirea musafirilor, organizarea servirii musafirilor pe bază de Vouchere, locuri special amenajate pentru musafiri, organizarea jurizării, precum și farfurii, tăvi, tacâmuri, loc amenajat special pentru jurizarea concursului

Concurenții vor aduce ceaun + stativ, unelte pentru gătit (cuțite, doguri, vase, polonice, etc.), toate produsele și ingredientele necesare pentru gătit și ….buna dispoziție.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*