Românii, informați prin SMS când le expiră pașaportul

Posesorii de pașapoarte vor fi înștiințați prin mesaj pe telefon cu 6 luni înainte de expirare a documentului de călătorie, aspect ce va reduce riscul anulării unor călătorii din motive birocratice.

Foto: Poliția de Frontieră Română

Românii care dețin pașapoarte vor fi informați prin SMS cu privire la data expirării documentului de călătorie. Înștiințarea se va face cu 6 luni înainte de expirare a pașaportului, prin intermediul unui mesaj standard, astfel încât românii să nu fie nevoiți să-și anuleze călătoriile din motive de valabilitate a pașaportului, titrează Monitorul de Cluj.

Direcția Generală de Pașapoarte introduce un nou serviciu de notificare prin SMS, la numărul de telefon mobil valabil doar în rețelele naționale, care se va adresa cetățenilor care dețin documente de călătorie valabile (pașaport) ce urmează să expire în următoarele 6 luni, aspect ce va permite cetățenilor să își planifice eficient obținerea documentului de călătorie.

Noul serviciu anunțat săptămâna trecută de Direcția Generală de Pașapoarte a devenit deja functional.

„Furnizarea acestui serviciu vine în sprijinul cetățenilor, în vederea evitării situațiilor neplăcute care ar putea duce la anularea unei călătorii, oferindu-le acestora posibilitatea efectuării unei programări începând cu ziua curentă pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice. Astfel, cetățenii vor putea realiza o programare în funcție de volumul și dinamica solicitărilor de pașapoarte înregistrate în timp real”, potrivit anunțului făcut de Direcția Generală de Pașapoarte (DGP).

Alertă prin SMS privind expirarea pașaportului

Potrivit sursei citate, românii a căror documente de călătorie se află în perioada de 6 luni până la expirare, sunt informați prin mesaje standard pe telefonul mobil, cu conținut de tipul: „Pașaportul dvs. va expira în curând. Pentru reînnoire, vă puteți program ape HUB-ul de servicii al MAI, Direcția Generală de Pașapoarte”. Mesajele trimise de DGP vor avea la expeditor termenul „Pașapoarte”.

Spre exemplu, pentru următoarele 90 de zile, prin intermediul platformei de programări on-line de pe HUB-ul de servicii al MAI, au fost efectuate 26.587 programări online, dintr-un total de 373.813 locuri de programare disponibile, rezultând, astfel, un grad de ocupare al programărilor on-line de 14,06%.

„Având în vedere aceste aspecte, pentru ca timpul de așteptare la ghișeu să fie zero, recomandăm cetățenilor să se programeze pentru obținerea pașaportului românesc”, se arată în informarea publicată de DGP.

Românii sunt sfătuiți să verifice condițiile stabilite de statul pe teritoriul căruia urmează să efectueze călătoria, accesând site-ul Ministerului Afacerilor Externe, secțiunea Condiții de călătorie. Spre exemplu, state precum Emiratele Arabe Unite, Israel, Republica Maldive, Regatul Thailanda solicită ca valabilitatea pașapoartelor simple electronice să fie de minim 6 luni de la intrarea pe teritoriul țării.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*