Ritmuri armeneşti

Duduk, un instrument muzical vechi de trei milenii, se va auzi, săptămâna viitoare, pe scena Sălii Thalia.

Cosmin BaleanFilarmonica de Stat din Sibiu va găzdui, joia viitoare, un eveniment muzical inedit: „Concertul pentru duduk“, lucrare realizată de compozitorul armean Henrik Anassian. Compoziţia propusă publicului sibian este singura lucrare de acest gen din creaţia muzicală armenească. Concertul va fi susţinut de Cosmin Bălean, şef partidă-fagot al Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Banatul“ din Timişoara şi profesor al Facultăţii de Muzică din Timişoara.

Instrument cu vechime

Duduk-ul este unul dintre cele mai vechi instrumente din lume, cu o istorie de peste 3.000 de ani. Sonoritatea deosebit de caldă a acestui instrument poate fi auzită în coloanele sonore ale unor filme celebre precum „Gladiatorul“, „Troia“ sau „Piraţii din Caraibe“. În 2005, UNESCO a declarat duduk-ul armenesc ca fiind o capodoperă şi l-a inclus în Patrimoniul Intangibil al Umanităţii. Născut la Erevan, Henrik Anassian este compozitor şi dirijor. A obținut diploma de masterat în dirijat operă/simfonic, fiind apoi dirijor al Orchestrei simfonice a Armeniei (1966- 1968). Biletele pot fi procurate de luni până joi, între orele 12 şi 16, de la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu. Preţul unui bilet este de 16 lei. Elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de o reducere de 50 la sută. În programul concertului se regăsesc lucrări de: Aram Haciaturian – vals din suita „Masquerade”, Henrik Anassian – concert pentru duduk şi orchestră sau Ludwig van Beethoven – Simfonia a IV-a în Si bemol major, op. 60.

Cosmin BĂLEAN | instrumentist

„Posibilitatea acestui instrument de a transmite emoţie şi candoare este minunată şi ceea ce cred că m-a fascinat pe deplin a reprezentat asemănarea cu timbrul vocii umane. Mă gândesc că, până la urmă, tindem tot către natural. Instrumentul lăsat de către Dumnezeu omului este vocea umană; sensibilitatea dată de aceasta o regăsesc în timbrul duduk-ului.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*