Risc MARE de avalanșă în Munții Făgăraș

ANM a emis o avertizare de risc MARE de avalanșă, grad 4, în Munții Făgăraș. Ninge și vremea va continua să se răcească.

foto: Mesagerul de Sibiu

Conform meteorologilor, la peste 1800 de metri, pe arii extinse, s-au semnalat ninsori care au depus peste 30-40 cm de zăpadă proaspătă, iar pe versanții nordici local peste 50-60 cm. Vremea va continua să se răcească, va mai ninge, iar stratul de zăpadă va mai înregistra creșteri locale de peste 15-20 cm. „În zona crestelor se întâlnesc cornișe de mari dimensiuni și plăci de vânt, cu rezistență scăzută, care se pot rupe cu ușurință. În zonele adăpostite sunt prezente depozite și troiene de zăpadă însemnate. Atât în mod spontan, cât și la supraîncărcări, pe pantele mai înclinate, stratul de zăpadă proaspăt de la suprafață poate aluneca peste cele mai dure din interior, iar plăcile de vânt se pot rupe, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și mari. Riscul va fi mare (4)”, spun meteorologii de la ANM.

Nici la altitudini de sub 1800 de metru n u este mai sigur. „Și la altitudini de sub 1800 de metri stratul nou depus este de grosimi importante, ce depășesc 30-40 cm, și pe versanți locali și nordici local 50-60 cm, și este umed și îngreunat. Pe anumite pante și văi vor fi condiții de curgeri și de declanșare a unor avalanșe de dimensiuni mari și medii, riscul fiind crescut la supraîncărcări și mare (4)”, se arată în avertizarea emisă de ANM.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*