REZULTATE Alegeri europarlamentare 2019: Sibiul va avea un reprezentant în Parlamentul European; PNL – cel mai mare scor din țară

Sibiul va avea un europarlamentar, potrivit datelor preliminare. Rezultatul exit-poll-urilor arată că Nicu Ștefănuță, din partea USR Sibiu, aflat pe locul 6 pe lista Alianței USR PLUS, va prinde un fotoliu de eurodeputat, potrivit Dianei Mureșan, președintele organizației municipale USR Sibiu. „Putem fi foarte fericiți! Conform rezultatelor de la exit-poll, Nicu Ștefănuță intră în Parlamentul European! Este un moment de cotitură. Astăzi, românii au arătat că s-au săturat de ce s-a întâmplat în ultimii doi ani în țară”, a declarat Mureșan.

Nicolae Ștefănuță

Liderul organizaţiei USR Sibiu, Adrian Echert, a declarat în această seară că este posibil ca Alianţa 2020 USR PLUS să câştige alegerile europarlamentare în judeţ. „Totul este posibil în momentul de faţă. O să vă ţinem la curent imediat ce avem toate detaliile. Totul este posibil, inclusiv să câştigăm alegerile în judeţ şi în municipiu”, a spus Echert. Potrivit acestuia, Alianţa USR PLUS este posibil să aibă zece europarlamentari. Echert a mai spus că sibianul Nicolae Ştefănuţă va fi europarlamentar.


ACTUALIZARE 27 mai, ora 7.30: Prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Raluca Turcan, a declarat, în această dimineaţă, că liberalii au câştigat alegerile europarlamentare în judeţ, cu scorul de 48,33 %, acesta fiind cel mai mare scor din ţară al PNL.

Liberalii au obţinut în judeţul Sibiu 48,33 %, fiind urmaţi de Alianţa 2020 USR PLUS cu 25,02 % şi de PSD cu 11,02 %, potrivit numărătorii paralele a liberalilor. „Sibienii îşi văd viitorul demn şi prosper doar într-o Românie europeană. Sibienii sunt parteneri ai preşedintelui Klaus Iohannis în proiectul pentru o Românie dreaptă. Mesajul la vot al sibienilor a fost unul cât se poate de clar – legea să fie respectată şi aplicată, ţara să fie cât mai implicată în Europa. Prin referendum, preşedintele Iohannis a supus votului popular calea corectă pentru ţară. Calea corectă, confirmată de romani, este cea a legii, nu cea a fărădelegii propusă de PSD şi ALDE. Le mulţumesc tuturor celor care au votat Partidul Naţional Liberal şi îi asigur că înţelegem responsabilităţile care ne revin din faptul că, prin votul lor, suntem o organizaţie puternică a PNL”, a spus Raluca Turcan, citată de Agerpres.

Ea a adăugat că acest rezultat a fost obţinut printr-un efort uriaş depus în ultimii ani şi pe parcursul întregii campanii. „Le mulţumesc tuturor colegilor pentru muncă şi implicare, primarilor noştri, care s-au implicat cu determinare, precum şi simpatizanţilor care ne-au dat o mână de ajutor pe parcursul campaniei în satele şi oraşele din judeţul Sibiu. Le mulţumesc cu acest prilej şi partenerilor din Forumul Democrat al Germanilor pentru susţinerea manifestată”, a mai spus Turcan.


Fodor: Felicitări sibienilor pentru spiritul civic extraordinar

“Sibienii au dovedit încă o dată că sunt uniți, într-o comunitate prezentă  și implicată, cu un spirit civic extraordinar. Sunt onorată să fiu primar al unei comunități care a înțeles că alegerile sunt momentul în care noi putem să facem diferența prin vot. Ca cetățeni, avem drepturi, dar și obligații față de această țară. Îi felicit pe sibienii care au votat acasă sau în diaspora pentru că au ales să își exercite dreptul de vot în număr atât de mare, un fapt care confirmă încă o dată spiritul nostru european. Procentul mare de participare la referendum confirmă din nou că sibienii își doresc ca România să fie un stat de drept, fără corupție,  cu o justiție imparțială și corectă, în care cetățenii să poată avea încredere”, a declarat primarul Astrid Fodor.

Exit-poll: PSD și PNL, umăr la umăr, la nivel național

Partidul Social Democrat a obţinut 25,8% din voturile exprimate la alegerile europarlamentare de duminică, Partidul Naţional Liberal – 25,8 %, iar Alianţa 2020 USR PLUS – 23,9 %, potrivit sondajului realizat la ieşirea de la urne de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde SRL. Partidul Pro România a obţinut 5,7 %, UDMR – 5,4 %, PMP – 5,2 %, ALDE – 4,9 %. Celelalte formaţiuni au întrunit un total de 3,3% din opţiuni.

Eşantionul pentru exit-poll a fost format din 400 de secţii de votare. Acesta a fost stratificat, pe mediile urban şi rural şi pe regiuni istorice. Au fost utilizaţi 450 de operatori de interviu, operatori de introdus date şi experţi în coordonarea cercetării şi analiza datelor, din partea celor două institute. Numărul de persoane intervievate a fost de peste 20.000. Ponderea refuzurilor de a răspunde la chestionar a fost de circa 18%. Având în vedere ponderea refuzurilor şi alte dificultăţi întâmpinate în secţiile de votare, independente de institutele de sondare, marja teoretică de eroare prevăzută pentru ancheta realizată în eşantionul de secţii de votare din România este de +/-2%, la un nivel de încredere de 95%, precizează autorii cercetării. Eşantionul construit pentru exit-poll nu a inclus secţii de votare din străinătate. Datele sunt valabile pentru ora 19.30, precizează autorii cercetării, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Fețeanu: Pro România a obținut un rezultat onorabil

Coordonatorul filialei județene Pro România, Gigi Fețeanu, a declarat că formațiunea pe care o reprezintă a obținut la nivel național un rezultat onorabil, mai ales în condițiile în care este un partid nou. „La acest moment încă primim rezultatele numărătorii paralele din secțiile de votare, este un proces de durată, astfel încât deocamdată nu aș vrea să avansez nici o cifră legată de scorul electoral la nivelul județului Sibiu. Cert este că partidul Pro România a obținut un rezultat onorabil, pe plan național, la alegerile europarlamentare de astăzi. Pentru noi este cu siguranță un succes, ca formațiune nouă în eșichierul politic românesc și ne bucurăm că este cu atât mai reprezentativ cu cât azi am avut scrutinul cu cea mai mare prezență la urne din ultimele două decenii. Pro România este pro Europa și a demonstrat asta. Și Sibiul a demonstrat că este pro Europa, iar din acest motiv îi asigur pe sibieni că îi vom reprezenta cu onoare și profesionalism în Parlamentul European”, a menționat Fețeanu,

USR Sibiu: Mulțumim sibienilor pentru exemplara mobilizare

Reprezentanții Alianței 2020 USR PLUS în județul Sibiu au jubilat la aflarea rezultatelor preliminare, potrivit cărora se clasează pe locul 3 la nivel național. Aceștia au ținut să le mulțumească sibienilor pentru participarea în număr mare la scrutinul de astăzi. Prezența la vot în municipiul Sibiu a fost de peste 65 la sută, potrivit celor de la USR.

Iohannis: Guvernul PSD trebuie să plece

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, în urma rezultatelor alegerilor europarlamentare, Guvernul PSD „trebuie să plece”. „În urma acestui rezultat, Guvernul PSD trebuie să plece. Este un rezultat care nu poate fi interpretat în niciun alt fel”, a spus Iohannis, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni. El a precizat că PSD a obţinut un rezultat la europarlamentare pe măsura realizărilor pe care le-a avut în doi ani şi jumătate la guvernare. „La europarlamentare rezultatele reflectă voinţa electoratului. Partidul Naţional Liberal a obţinut un rezultat foarte bun şi îi felicit. USR a obţinut, de asemenea, un rezultat foarte bun – îi felicit şi pe ei! PSD a obţinut un rezultat pe măsura realizărilor din doi ani şi jumătate de guvernare: nimic nu au făcut, nimic nu au primit! Este o cădere imensă pe care a înregistrat-o PSD, de la alegerile din decembrie 2016 până astăzi. Şi asta arată cum văd românii această guvernare PSD-istă eşuată. Este clar că acest, cum am mai clasificat, acest accident al democraţiei româneşti, care este guvernarea PSD, trebuie să dispară”, a spus şeful statului.

Dragnea: A fost o furtună a urii

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat în această seară, întrebat dacă ia în calcul să-şi dea demisia din funcţie, că niciodată nu a făcut altceva decât a zis partidul sau ceva împotriva formaţiunii pe care o conduce. „Niciodată n-am făcut altceva decât a zis partidul şi nici n-am făcut ceva împotriva a ceea ce s-a hotărât în partid. Din punctul meu de vedere, coaliţia nu trebuie să fie afectată. (…) A fost o furtună a urii”, a completat el, întrebat dacă rezultatul alegerilor va afecta coaliţia de guvernare. El a enumerat în context trei obiective: PSD să rămână unit, coaliţia să existe în continuare, iar guvernarea să nu fie cedată. „Solicit doamnei prim-ministru să nu care cumva să-şi depună mandatul. Programul de guvernare trebuie dus la capăt”, a afirmat Dragnea.

Dăncilă: Nu am de ce să demisionez

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu are de ce să îşi depună demisia, precizând că are în spate românii care şi-au pus încrederea în acest Guvern. „Nu am de ce, am în spatele meu atâţia români care şi-au pus încrederea în acest Guvern. Categoric, au încredere în Guvern, s-a votat pentru europarlamentare, nu pentru parlamentare. Dacă într-adevăr se vrea demiterea Guvernului, se depune moţiune de cenzură”, a afirmat Dăncilă, la sediul PSD.

Sibienii, alegători conștiincioși

Prezenţa pe ţară la alegerile europarlamentare a fost, până la ora 21,00 când s-au închis urnele, de 48,95%, potrivit datelor înregistrate pe site-ul Biroului Electoral Central. În total au votat 8.943.897 de alegători. În mediul urban au fost 5.132.786 şi în rural – 3.811.111. În străinătate şi-au exprimat opţiunea electorală 329.984 de cetăţeni. În judeţul Sibiu, prezenţa la urne la europarlamentare a fost de 55,03%.

La referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis, prezenţa pe ţară era, până la ora 21,00, când s-au închis urnele, de 41,23%. În total au votat 7.536.263 de cetăţeni. În mediul urban s-au prezentat la urne 4.424.414 alegători şi în rural – 3.111849. În străinătate s-au prezentat la urne 332.006 alegători. Procente mai mari de participare la vot s-au înregistrat în judeţele: Ilfov – 56,95% din totalul alegătorilor înscrişi în liste, Cluj – 56,38% şi Sibiu – 51,64%.

Vă vedem din Sibiu: Diaspora demonstrează încă o dată că este alături de țară

Zeci de persoane protestează în tăcere, lângă sediul PSD Sibiu, față de cozile din străinătate. Oamenii poartă coli albe pe care au scris orașele din străinătate unde românii au așteptat ore întregi să voteze. „Diaspora demonstrează încă o dată că este alături de țară prin prezența masivă la vot din toate marile orașe ale Europei. Această mobilizare se lovește însă de incalificabila incompetența și reaua-voință a guvernanților responsabili de organizarea alegerilor”, au spus reprezentanții mișcării „Vă vedem din Sibiu”.


ȘTIREA SE ACTUALIZEAZĂ

One Comment

  1. Autoritatea Electorala Permanenta aduce la cunoştinta publicului candidatul la alegerile
    presidenziale din acest an Ninel Peia este acuzat de fraudare
    ale alegerilor din aceasta perioada.
    Informatii efective puteti gasi aici

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*