Revin proiectele educaționale și de tineret pentru elevi

Anul acesta, tinerii artiști sibieni au întreprins o serie de acțiuni educaționale prin intermediul ONG-urilor de profil (Asociația Bis și Asociația Interakt Arts) în cadrul Agendei Educaționale și a Agendei de Tineret, cu sprijin de la autoritățile locale.

Foto: BIS Teatru

O parte dintre activități au migrat spre toamnă, datorită grevei din sistemul de învățământ care a afectat acțiunile programate în primăvară, în luna mai.

Astfel, Asociația INTERAKT ARTS a finalizat proiectul de pe agenda de tineret NU VIOLENȚEI DOMESTICE printr-o acțiune care a avut loc la Colegiul Național Octavian Goga Sibiu marți 12 septembrie, la ora 12:00. Peste 200 de elevi au vizionat filmul Născut în România în prezența actrițelor din distribuție și au luat parte ulterior la dezbaterea intitulată sugestiv “Bătaia NU e ruptă din rai!”.

Luni, în 18 septembrie, cu începere de la ora 9 dimineața va avea loc un veritabil tur de forță.

Performance-ul-atelier O ZI DIN VIAȚA LUI ION CREANGĂ va fi susținut de patru ori în aer liber, la Grădina Bis, în care va fi redată atmosfera rustică din ograda marelui povestitor.

Aproximativ 300 de elevi de la mai multe unități de învățământ din Sibiu îl vor surprinde pe bădia Ion Creangă într-o zi obișnuită din viața lui, petrecută alături de consoarta Tinca Vartic (“un înger de zugrăvit pe icoană”).

Ei vor fi martori ai procesului de creație a două povești cu tâlc din creația autorului, care vor fi inventate chiar sub ochii lor. Proiectul oferă o lecție de istorie vie, în care scriitorii din programa școlară sunt oameni cu o viață normală, iar elevii află “prin gaura cheii” detalii din procesul de creație al materiei școlare propriu-zise. Marele povestitor al literaturii noastre va fi întruchipat de actorul Dumitru Stegărescu, consoarta lui, Tinca Vartic, de către actrița Andrada Grosu iar Mihai Eminescu va fi interpretat de actorul Claudiu Fălămaș.

Acțiunea este cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu pe Agenda Educațională.

În 25 și 26 septembrie, Interakt Arts lansează un alt proiect educațional pentru publicul foarte tânăr. Sub titultura generică  Să vorbim despre încălzirea globală” va avea loc o serie de intervenții culturale în școli din municipiu și din județ. Copiii vor fi vizitați de Domnul Căpcăun interpretat de actorul Bogdan Tălmaciu. Acesta va susține un monolog teatral pe tema fenomenului schimbărilor climatice, iar ulterior va dezbate subiectul, în mod deschis, cu cei mici. Copiii implicați vor fi invitați de asemenea la spectacolul ANOTIMPURI, care se va juca ulterior intervențiilor culturale, în închiderea proiectului.

“Să vorbim despre încălzirea globală” este o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Educațională. Acțiunile din Cisnădie și din alte localități din afara municipiului sunt sprijinite de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Culturală.

Toate aceste activități cu profil educațional sunt implementate de o echipă tânără, care organizează în weekendul 23-24 septembrie, la Sibiu, a XIII-a ediție a festivalului “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”, un eveniment recunoscut și apreciat la nivel național datorită specificului său inedit, a faptului că spectacole de teatru au loc fără încetare, pe înserat, la miezul nopții, la 5 dimineața precum și în ziua următoare (timp de 25 de ore).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*