SECRET DE SIBIU | „Regina“ de la Brukenthal

Regină în ochii privitorilor, „Fata în albastru“ te seduce de la prima vedere, prin eleganță, candoare, frumusețe și liniștea din privire.

Expusă încă din anii ‘70 în sălile de expoziție ale Muzeului Național Brukenthal, lucrarea lui Mișu Popp din 1868 a reușit rapid să-i cucerească pe toți, devenind în scurt timp marca galeriei de artă românească a muzeului, precum și una dintre cele mai căutate piese de expoziție.

Cu o ținută care impresionează prin eleganță și bun gust, tânăra Elena Costea din Câmpulung Muscel, căci despre ea este vorba, apare șezând într-un interior sugerat doar prin fotoliul de epocă tapițat cu piele pictată. Orientată ușor spre dreapta, modelul întoarce capul spre spectator, întâmpinându-l cu privirea frontal. Are chipul frumos și proaspăt, este fardată discret și pieptănată cu bucle răsucite cu fierul, după moda epocii. În păr are prins un buchețel de trandafiri specific modei Biedermaier, iar carnația e redată în nunanțe delicate de ocru și roz. În mâna dreaptă ține un evantai, iar eleganța rochiei de mătase albastră prin decolteul larg și mănecile scurte îi pune în evidență frumusețea umerilor, a bustului și a brațelor.

Cu o minuție caracteristică stilului său de esență academic, artistul redă dantelăria aplicată pe rochie și bijuterii (cercei, pandantive, brățări și inele de aur și argint împodobite cu pietre prețioase și perle, precum și ceasul prin la brâu). Calitatea și strălucirea ținutei e realizată prin nuanțe de albastru, alburi și griuri colorate, în contract cu fundalul tern. Deși atitudinea ei este distantă, tânăra Elena arborează o privire blândă care ne face să o îndrăgim încă de la prima privire.

Dr. Iulia Mesea, specialist în cadrul Muzeului Național Brukenthal, spune că „regina“ de la palat reprezintă modelul clasic de frumusețe pentru secolul al XIX-lea, care era reprezentat de forma de clepsidră, obținută dureros cu ajutorul corsetului, tenul de porțelan întreținut cu produse care conțineau pigmenți naturali, obiectele prețioase de aur și rochiile scumpe croite după moda de la Viena sau Paris.


Viorica MAIER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*