Recital de poezie în limbile română, arabă și farsi, la Biblioteca ULBS

Biblioteca Universității „Lucian Blaga” in Sibiu găzduiește vineri, 22 martie, de la ora 19.00, un recital de poezie în limbile română, arabă și farsi dar și discuții despre poezia din Sudul Global, în cadrul evenimentului „Sudul Poetic”.

foto: Biblioteca ULBS

Seria de evenimente „Sudul Poetic” aduce în prim-plan lecturi performative ale poeziei contemporane din diferite zone culturale ale Sudului Global. Lecturile vor fi realizate atât în limba română, cât și în limba de origine, de către studenți ai Departamentului de Teatru al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, precum și de către invitați originari din țările respective. Partea performativă a evenimentelor va fi urmată de discuții și dezbateri, la care vor fi invitați scriitori și cadre didactice ale ULBS. Demersul propus vine din nevoia de a descoperi și de a înțelege felul în care creația poetică e produsă deopotrivă în și de contextul colonial și postcolonial, dar și dintr-o nevoie acută de a chestiona perspectiva eurocentrică ce încă domină studiul poeziei.
Primul eveniment din această serie este dedicat poeziei arabe și persane. Textele recitate aparțin unor poete și poeți cu origini variate, cuprinzând aproape întreg spațiul cultural arab și persan, de la Kuweit, Iran și Irak la Liban, Palestina și Maroc, și extinzându-se înspre spațiul occidental, cum e cazul poetei Dunya Mikhail, născută la Bagdad și stabilită în Statele Unite. Textele selectate conturează o imagine amplă a diversității culturale din spațiul arab și persan, dar și a evenimentelor traumatice care au marcat aceste spații în ultimele decenii. Poeziile lor vor fi recitate atât în română, cât și în arabă sau farsi.
Vor recita Cristiana Bândilă, Ana Dinu, Andreea Gruber, Emilia Ivan, Andreea Stanciu, Maria Țepeluș, Casian Ulici, Fawzia Rehejeh, Ali Asghar Fazel, Sina Al-Taii, Aya Al Haj, Reyhaneh Bissadi. Invitat este poetul Radu Vancu. Traducerea din limba engleză este asigurată de Anca Simina Martin, iar din limba arabă de Prof. George Grigore. Evenimentul este cordonat de Oana Marin, Snejana Ung și Maria Chiorean.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*