Reciclarea dozelor cum se face și beneficii are (P)

foto: Adi Eco Sibiu

Istoria dozei din aluminiu

Dozele din aluminiu au apărut pentru prima oara în USA în anul 1935. De atunci și până în zilele noastre, dozele au evoluat mult în ceea ce privește greutatea, au devenit mult mai ușoare ceea ce le conferă titlul de cel mai inovativ și durabil ambalaj.

Dozele din aluminiu sunt cel mai reciclat ambalaj din lume – o doză reciclată ajunge înapoi  pe raft in aproximativ 60 de zile.

Dintre toate ambalajele reciclabile, cel mai valoros este aluminiul din care sunt produse dozele. Foarte multe dintre produsele alimentare și băuturile pe care le cumpărăm zi de zi sunt ambalate în cutii din aluminiu sau oțel, ambele materiale putând fi reciclate în vederea fabricării unor recipiente noi sau a altor elemente din metal.

Reciclarea aluminiului prezintă o importanță deosebită pentru diminuarea volumului de energie și gaze de seră emise în atmosferă, motiv pentru care nu doar planeta are de câștigat, ci și oamenii.

Metalul se reciclează fără a-și  pierde de proprietăți, astfel încât reciclarea aluminiului este unul dintre cele mai bune lucruri pe are le putem face pentru mediul înconjurător!

 

Cum se realizează reciclarea dozelor de aluminiu?

Cutiile de băuturi din aluminiu sunt, ca și PET-urile, omniprezente, însă asemănările se opresc aici. Spre deosebire de masele plastice, aluminiul poate fi reciclat la infinit, fără să se degradeze deloc.

  • Orice obiect confecționat din metal poate fi reciclat. Metalul se împarte în două grupe: metale neferoase (doze de aluminiu, cupru, bucăți de zinc etc.) și metale feroase (oțel/inox/fier). Pentru a îți da seama în ce categorie se încadrează folosește un magnet. Metalele neferoase nu sunt magnetice, deci nu se va lipi magnetul de ele, în timp ce metalele feroase sunt magnetice.
  • Metalul poate proveni din multiple surse, de la electronice și electrocasnice mici și mari (unele componente ale acestora sunt confecționate din diferite metale – aur, argint, zinc, oțel, etc.) până la obiecte folosite în construcții sau conserve și doze pentru băuturi.
  • Cel mai frecvent și valoros material reciclabil e aluminiul. Acesta se găsește sub forma dozelor de băuturi răcoritoare, bere, energizante, a flacoanelor cu aerosoli de parfum sau deodorant. 

Nu se pot recicla:

  • Recipientele metalice care nu au fost golite de conținut
  • Recipientele metalice de vopsea sau alte produse, contaminate cu solvenți sau alte substanțe periculoase
  • Folia metalizată de la diverse alimente, cum este cea de ciocolată sau de chips-uri

Pentru ca procesul de separare să fie mai facil, în majoritatea cazurilor metalul se reciclează în aceleași containere cu plasticul, în recipientul galben. , Ele sunt apoi alese la stațiile de sortare. Din păcate sortarea metalului nu este făcută întotdeauna corespunzător ceea ce face necesară  și o sortare manuală, și apoi una mecanică, ce utilizează un electromagnet, pentru a separa metalele feroase de cele neferoase. Fiecare categorie de metal este apoi procesată într-un mod specific.

Deșeurile din metal trebuie colectate pe categorii de metale și duse la centrele de valorificare specializate, unde sunt sortate, spălate, topite, turnate în role, folie, lingou sau sul, apoi transformate în noi obiecte.

Ca reguli generale, este de dorit ca metalele feroase să aibă un grad minim de rugină, aluminiul să fie separat de alte componente metalice (șuruburi, nituri, capace, etc.), să fie clătit de resturi lichide sau alimentare și aplatizat, pentru a ocupa cât mai puțin loc. De asemenea, tuburile de aluminiu cu aerosoli trebuie golite complet înainte de a fi trimise spre reciclare, și pentru evitarea eliberării în atmosferă a aerosolilor, nu trebuie găurite sau aplatizate.

Procesul e simplu: cutiile sunt sortate, apoi spălate pentru a se elimina substanțele contaminante, apoi sunt topite, obținându-se niște lingouri.

Acestea sunt mult mai mari decât cele din aur; într-un lingou de aluminiu intră cam 1,6 milioane de doze de băuturi! Ulterior, din lingouri se obțin foi de tablă de aluminiu, care sunt din nou prelucrate pentru a lua forma cutiilor de băuturi.

În ansamblu, procesul este foarte rapid; o cutie de bere depusă la un colector de deșeuri este reciclată și ajunge din nou pe rafturile magazinelor în doar două luni!

 

Ce beneficii are reciclarea dozelor de aluminiu?

Impactul reciclării aluminiului asupra mediului este unul enorm. Ce este  interesant de reținut este faptul că aluminiul reprezintă o resursă care formează aproximativ 8% din scoarța pământului. Este extras din bauxită care conține compusul alumina, printr-un proces electrolitic intensiv energetic. Patru tone de bauxită conțin două tone de aluminiu care generează o tonă de aluminiu valoros.

Metalul este utilizat în construirea de clădiri, în transporturi, dar și în alte aplicații industriale, precum și confecționarea de ambalaje.

Reciclarea aluminiului consumă doar 5%-8% din energia necesară extragerii sale din minereu – un proces complicat, relativ costisitor și care consumă cantități enorme de energie electrică.

Aluminiul este, de asemenea, unul dintre puținele materiale pentru care costurile de reciclare sunt depășite de prețul de vânzare al produsului reciclat – la fel ca și oțelul și cuprul.

Atât aluminiul, cât și oțelul sunt ușor de reciclat și există avantaje enorme pentru realizarea acestui proces. Cu toate acestea, însă, multe cutii sau doze ajung la depozitele de deșeuri sau la groapa de gunoi. Multe persoane încă nu înțeleg influența pe care aceste materiale o au asupra mediului, dar și asupra sănătății populației. Dacă vom recicla mai multe cutii, putem reduce cantitatea de materii prime necesare pentru a produce noi produse.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*