Răsturnare de situație în cazul accidentului din 4 decembrie 2022 de pe Hula Bradului în care au murit patru spanioli

Curtea de Apel Alba Iulia a schimbat sentința în cazul șoferului vinovat de producerea accidentului din 4 decembrie 2022 în care a pierit o familie întreagă de spanioli (părinții și două fiice). Pedeapsa șoferului a fost redusă la jumătate.

Foto: Arhivă

Autorul unui accident soldat cu decesul a patru cetăţeni spanioli, părinţii şi două fiice, produs în decembrie 2022 în judeţul Sibiu, a fost condamnat marţi de Curtea de Apel (CA) Alba Iulia la 10 ani închisoare, instanţa schimbând încadrarea juridică dată faptei din omor calificat în ucidere din culpă, scrie AGERPRES.

La instanţa de fond, Tribunalul Sibiu, şoferul vinovat, un bărbat din Gorj, de 63 de ani la data producerii accidentului, a fost condamnat la 20 ani închisoare, iar firma de asigurări era obligată la achitarea unor daune totale de 850.000 de euro rudelor victimelor. Prin decizia definitivă dată marţi, cuantumul total al daunelor morale a fost redus la circa 430.000 de euro.

Potrivit soluţiei publicate, marţi, pe portalul CA Alba Iulia, instanţa a admis apelurile declarate de inculpatul Sporici Ion, de cele nouă părţi civile, cetăţeni spanioli, şi de partea responsabilă civilmente SC Generali România Asigurare Reasigurare SA împotriva sentinţei pronunţată de Tribunalul Sibiu în 8 septembrie 2023.

Magistraţii CA Alba Iulia au desfiinţat sentinţa primei instanţe cu privire la rezolvarea acţiunii penale, la rezolvarea acţiunilor civile şi soluţia privind cheltuielile judiciare privind rudele victimelor.

Pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite, instanţa a schimbat încadrarea juridică dată faptei prin actul de sesizare din infracţiunea de omor calificat în cea de ucidere din culpă, condamnând inculpatul la pedeapsa de 10 ani închisoare, din care se scade durata reţinerii şi arestării preventive din data de 07.12.2022 până în data de 19.03.2024.

CA Alba Iulia a admis în parte acţiunile civile formulate de cei nouă cetăţeni spanioli, obligând partea responsabilă civilmente la repararea prejudiciului produs. Valoarea totală a daunelor morale este de 432.500 de euro, echivalentul în lei de la data plăţii efective.

Filmul accidentului

În 4 decembrie 2022, în timp ce conducea un autoturism dinspre Veştem spre Braşov, un bărbat în vârstă de 63 de ani, din judeţul Gorj, s-ar fi angajat în depăşirea unei autoutilitare, încălcând marcajul longitudinal continuu şi ar fi pătruns pe contrasens, unde a pierdut controlul direcţiei de deplasare. A intrat în coliziune frontală cu un autoturism condus dinspre Braşov, proiectându-l în altă maşină care circula în spatele acestuia.

Foto: Arhivă

În urma impactului, două persoane, conducătorul auto, în vârstă de 67 de ani, şi soţia sa, de 55 de ani, au murit pe loc, iar fiica cea mare, de 21 de ani, la scurt timp. Cealaltă fată, de 15 ani, a murit câteva zile mai târziu în spitalul din Sibiu.

Aflată în moarte cerebrală, cu acordul rudelor, adolescentei i-au fost recoltate cordul, plămânii, rinichii, precum şi ţesut osos şi corneea. La procesul de prelevare a organelor au participat medici din România, Germania şi Elveţia.

La momentul accidentului, fiica cea mare, studentă la universitate, se afla la Sibiu în cadrul Programului Erasmus, iar părinţii şi sora sa au venit în România ca să o viziteze, iar şoferul vinovat se întorcea din Germania.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*