Puterea leului. Istoria banilor în România – expoziție la Brukenthal

Muzeul Național Brukenthal din Sibiu organizează în perioada aprilie – iunie 2024, în parteneriat cu Banca Națională a României, expoziția temporară Puterea leului. Istoria banilor în România.

FOTO: Muzeul Național Brukenthal

Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeului Naţional Brukenthal a declarat: „Mă bucur că am putut să realizăm acest parteneriat între Muzeul Național Brukenthal și Banca Națională a României. Este un parteneriat important care aduce acum la Sibiu un proiect unic prezentat în premieră. Sunt piese din tezaurul Băncii Naționale a României care sunt prezentate pentru prima dată și sunt expuse într-un muzeu. Este o expoziție care prezintă o parte importantă din istoria României și din istoria banilor. Mulțumesc domnului guvernator Mugur Isărescu, Direcției muzeu și educație financiară a BNR și agenției BNR Sibiu”.

Conceptul expozițional presupune o incursiune în povestea monedei naționale, evidențiind momente-cheie din istoria acesteia, care a debutat în mod oficial în 1867, odată cu înființarea sistemului monetar național. În același timp, vor fi aduse în atenția publicului și piese care datează dintr-o perioadă anterioară anului 1867, mai exact din epoca medievală, câteva exemple notabile fiind ducații bătuți în Țara Românească și în Transilvania, respectiv groșii în Moldova.

Vizitatorii vor descoperi și talerii-leu, monedele olandeze din argint care au circulat în Țările Române începând cu sfârșitul secolului al XVI-lea, care au devenit atât de populare încât au inspirat alegerea denumirii de „leu” pentru moneda noastră națională. Istoria leului va continua cu primele monede bătute la Monetăria Statului din București în anul 1870, respectiv cu primele emisiuni de bancnote ale Băncii Naționale în României, puse în circulație în anul 1881.

Povestea banilor va fi ilustrată și prin intermediul altor piese valoroase din colecția Muzeului BNR: primele monede jubiliare emise de un monarh român, care au marcat împlinirea a 40 de ani de domnie a regelui Carol I; însemnele monetare cu cele mai mari valori nominale din istoria noastră monetară; cei mai mici bani de hârtie tipăriți în România; câteva dintre cele mai frumoase proiecte de bancnote românești etc.

Aproximativ 150 de obiecte vor fi expuse publicului în premieră, vizitatorii Muzeului Național Brukenthal din Sibiu fiind astfel primii care vor avea ocazia să le admire în cadrul unei expoziții. Totodată, aceștia vor avea prilejul să cunoască o parte din istoria monetară a țării noastre, respectiv să înțeleagă rolul pe care Banca Națională a României l-a avut, de-a lungul timpului, în susținerea monedei naționale.

Expoziția temporară Puterea leului. Istoria banilor în România va putea fi vizitată între 24 aprilie și 8 iunie 2024.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*