Propunere legislativă: Profesorii care hărțuiesc sexual elevii ar putea primi până la 2 ani de închisoare, fără plângere prealabilă

Un proiect de lege depus recent la Senat prevede că dacă hărțuirea sexuală a fost săvârşită de către un profesor din invăţământul preuniversitar și universitar, împotriva unui elev, respectiv student, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 2 ani, scrie clujust.ro

Foto: Freepik.com

Potrivit clujust.ro, un proiect de lege depus recent la Senat prevede că dacă hărțuirea sexuală a fost săvârşită de către un personal didactic sau nedidactic din invăţământul preuniversitar, respectiv de către un personal didactic şi de cercetare sau de către un personal didactic şi de cercetare auxiliar din învăţământul universitar, împotriva unui elev, respectiv student, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 2 ani. Iar ancheta poate demara fără plângere prealabilă, necesară în alte cazuri de hărțuire sexuală.

Parlamentarii inițiatori arată în expunerea de motive că trebuie extinsă definiția hărțuirii sexuale din Codul penal, care în acest moment se referă doar la persoane aflate în relații de muncă sau similare.

„Conform reglementării actuale din Codul Penal, pentru ca o persoană vătămată să poată depune plângere prealabilă împotriva unui făptuitor pentru infracţiunea de hărţuire sexuală, este necesară existenţa unei «relaţii de muncă sau similare». În caz contrar, persoana vătămată trebuie să depună plângere pentru o altă infracţiune, cum ar fi de pildă infracţiunea reglementată la art. 208 – Hărţuirea sau infracţiunea de la Articolul 206 – Ameninţarea.

Pe lângă faptul că sintagma «in cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare» este vagă, lăsând la latitudinea instanţei definirea „relaţiei similare”, faptul că o victimă a hărţuirii sexuale este condiţionată de existenţa unui anumit raport cu făptuitorul pentru putea aduce în faţa justiţiei pentru această faptă are urmări extrem de grave”, se arată în expunerea de motive.

Citește continuarea articolului pe clujust.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*